Cultuur

Vandaag denken we extra aan de Inheemse Volkeren

Het is vandaag de Internationale Dag van de Inheemse Volkeren. Daarom besteden we vandaag extra aandacht aan deze gemeenschappen.

De taal, kunst, leefgewoontes én religie van de inheemse gemeenschappen kwamen door de komst van de Europese kolonisten onder druk te staan. Maar dankzij hun veerkracht en creativiteit zijn deze volken nog steeds bloeiend. 

Tentoonstelling First Americans

In museum Volkenkunde waan je je in een inheems volk. In de tentoonstelling 'FIRST AMERICANS' worden aan de hand van 60 prachtige objecten thema’s als geschiedenis, veerkracht en de toekomst van de inheemse gemeenschap aan de bezoekers getoond.

Activisme

In de jaren 60-70 stond er een nieuwe generatie van inheemse activisten op. Zij verkregen goederen en diensten door middel van aankoop, pacht, huur of transacties op internationaal niveau. Zo zie je in de tentoonstelling een bijzondere koperen riem die afkomstig is van de koperen buizen van de gevangenis op Alcatraz.

Belangrijk symbool

Een belangrijk symbool is de 'wampum', een sierraad van aan elkaar geregen schelpen. Dit symbolische rijkdom werd onder de invloed van de Europeanen gebruikt als betalingsmiddel. Gedurende het bezoek aan museum Volkenkunde valt je oog op een wampum ceintuur die het belang van deze kunstvorm laat zien.

Muurschildering

Denk je binnen aan het einde van de tentoonstelling te zijn? Dan heb je het mis! Ga zeker nog even naar buiten toe. Daar bewonder je namelijk op de museummuren een metershoge muurschildering van kunstartiest Yatika Starr Fields. Het indrukwekkende en kleurrijke werk brengt de inheemse cultuur, veerkracht én creativiteit samen.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je graag een bezoekje brengen aan de tentoonstelling in Museum Volkenkunde? Dat kan gratis met je VriendenLoterij VIP-kaart tot en met juli 2023!

Sfeerbeeld tentoonstelling First Americans. Foto: Museum Volkenkunde.