Entertainment

Hiep Hiep Hoera! Kees van Kooten is jarig

Hiep hiep hoera! Kees van Kooten mag vandaag 81 kaarsjes uitblazen. Ter gelegenheid van zijn verjaardag blikken we vandaag terug op zijn prachtige carrière en leven.

Kees van Kooten kennen we natuurlijk van al zijn typetjes, het bekende duo Van Kooten en De Bie en zijn 'Treitertrends' columns. Vandaag mag hij zijn 81ste verjaardag vieren. We blikken terug op zijn prachtige carrière als cabaretier en schrijver. 

Van Kooten en De Bie

Vandaag, precies 81 jaar geleden werd Kees van Kooten (eigenlijk Cornelis Reinier van Kooten) geboren in Den Haag. Op de middelbare school richtte hij samen met Wim de Bie een cabaretgroep op. Kees van Kooten is vooral bekend geworden door de samenwerking met Wim. Ook na deze schoolperiode bleven de twee samenwerken. Ze werkten voor het radioprogramma 'Uitlaat' en voor verschillende VARA en VPRO televisieprogramma's zoals 'Hadimassa' en 'Het Gat van Nederland'.

Naast hun optredens als cabaretiers, brachten de twee zeven langspeelplaten uit waarvan drie een Edison ontvingen. Ook gaven ze in de jaren 70 en 80 jaarlijks de humoristische Bescheurkalender en Bescheuragenda uit. In 1998 besloot Kees te stoppen met het optreden voor tv en zich volledig te richten op het schrijven.

Treitertrends

In 1968 debuteerde Kees van Kooten met de 'Treitertrends' columns in het weekblad 'de Haagse post'. De 'Treitertrends' waren korte stukken waarin modieuze typen worden ontmaskerd en geparodieerd. Vanuit de columns volgden veel bloemlezingen, autobiografieën en bundels. In 2021 verscheen zijn meest recente boek 'De tachtigjarige vrede' ter ere van zijn tachtigste verjaardag. Een hilarisch zelfportret aan de hand van zijn eigen verhalen. We hopen dat we nog van veel van Kees zijn verhalen en werk mogen genieten!