Entertainment

Robin Williams, acht jaar geleden overleed hij

“Wat iemand je ook vertelt, woorden en ideeën kunnen de wereld veranderen.” Een bekende quote uit de film ‘Dead Poets Society’ met een van de grootste sterren die de wereld ooit heeft gekend in de hoofdrol: Robin Williams. Vandaag is het acht jaar geleden dat de acteur overleed.

'Jumanji', 'Good Will Hunting', 'Night at the Museum', 'Mrs. Doubtfire': in welke films is Robin Williams níet te zien? We kunnen met grote zekerheid zeggen, hij was een groot ster die niet alleen geliefd was als acteur, maar ook als mens. Op 11 augustus 2014 is de wereld dan ook geschokt door het nieuws van zijn overlijden. Vandaag is dat precies acht jaar geleden.

Bekende grappenmaker

Robin Williams had een levensgrote persoonlijkheid en was niet alleen op het scherm, maar ook in het dagelijks leven een echte komediant. Voor zijn acteercarrière volgde Robin Williams een comedyworkshop in een kerk, omdat hij geen werk kon vinden als acteur. Vanaf daar begon hij een act te bouwen. In de jaren zeventig werden zijn standupcomedy scenes steeds bekender. Wie weet niet een van zijn typetjes te noemen?

In de jaren 80 en 90 komt zijn acteercarrière écht op gang: 'Dead Poets Society', 'Goodmorning Vietnam', 'The Fisher King', allemaal bekroonde en dramatische rollen van Williams. Toch wint uiteindelijk zijn humor het van zijn drama, want hij eindigt met meer dan 50 films, waaronder enorm veel komedies. 'Hook', 'Mrs. Doubtfire', 'Flubber', 'Jumanji', 'World’s Greatest Dad', noem maar op!

Verassend genoeg was een van deze comedy rollen niet Robin William’s favoriete rol. Ook koos hij niet voor ‘Good Will Hunting’, ook al won hij hier een Oscar voor. Welke rol hij koos toen hem werd gevraagd naar zijn favoriete film? De film ‘Awakenings’, die samen met Robert de Niro maakte in 1990.

Tekst gaat verder onder de trailer van 'Awakenings'

 

Fun Facts

Een bekende acteur, een grappige komediant én een liefdevol persoon: we kennen Robin Williams allemaal. Maar, sommige leuke feitjes over Williams zullen je misschien verbazen. Wist je bijvoorbeeld dat Robin de voorloper van het populaire stemacteren was? Het succes van de film ‘Aladdin’ uit 1992, met Williams als de stem van de Geest, zorgde ervoor dat stemacteren steeds populairder werd.

Wat ook bewijst hoe liefdevol Robin Williams was, is het verhaal van regisseur Steven Spielberg. Toen de film ‘Schindler’s List’ vijfentwintig jaar bestond vertelde de regisseur op het Tribeca Film Festival dat Robin Williams hem, tijdens het regisseren van die film, vaak opbelde om hem te laten lachen. “Robin wist waar ik doorheen ging. Een keer in de week belde hij mij om een kwartiertje lang stand-up komedie te doen aan de telefoon,” vertelde Spielberg, “Ik moest dan hysterisch lachen, het was echt iets wat ik toen nodig had.”

Robin Williams deed nog iets bijzonders: hij zorgde ervoor dat dakloze mensen een kans kregen om mee te helpen in de productie van zijn films. Hij liet, bij iedere film, in z'n contract opnemen dat het productiehuis in ieder geval 10 daklozen moest aannemen. Tijdens zijn hele carrière heeft hij zo ongeveer 1.520 dakloze mensen aan werk geholpen.

Afscheid

Op 12 augustus 2014 kwam het bericht naar buiten dat Robin Williams in zijn eigen huis was aangetroffen. De acteur was door zelfmoord om het leven gekomen. Nu, acht jaar later, kunnen we het alleen nog maar eens zijn met wat zijn vrouw Susan Schneider toen zei in en verklaring: “We hopen dat men zich niet focust op Robins dood, maar op de vele momenten van blijdschap en gelach die hij aan miljoenen mensen gaf.”