Entertainment

Lord of the Rings: The Two Towers 20 jaar oud

Het is alweer 20 jaar geleden dat het tweede deel van de Lord of the Rings trilogie 'The Two Rings' uitkwam in de bioscoop. Tijd dus voor een goede LOTR marathon!

Tot op de dag van vandaag gaat menig hart sneller kloppen als je de woorden Lord of the Rings uitspreekt. En terecht, ook bij Koffietijd op de entetainmentredactie zijn we groot fan van deze iconische fantasiereeks. Het voelt daarom als de dag van gisteren dat we ons naar de bioscoop snelden voor wéér een nieuwe film uit de trilogie.

The Two Towers

Na deel één trekken Frodo en Sam verder in de richting van Mordor. Hun belangrijkste opdracht is nog steeds het vernietigen van de ring die Frodo bij zich draagt. Ze krijgen op hun tocht hulp uit onverwachte hoek. In de parallel lopende verhalen proberen Merry en Pippin te ontsnappen aan de Orcs én helpen Legolas, Aragorn en Gimli koning Theoden van Rohan in zijn strijd tegen het groeiende leger van Saruman.

Nederlands tintje

De Lord of the Rings trilogie heeft ook een Nederlands tintje. Wist je namelijk dat één van de crewleden voor alle drie de films een Nederlander was? Xander Forterie is een special effects specialist die heeft gewerkt aan de protheses voor de film. Inmiddels heeft hij, met zijn special effects bedrijf in Amsterdam, meerdere grote Hollywood producties op z'n naam staan. Zo werkte hij ook mee aan 'Thor: The Dark World', 'Guardians of the Galaxy' en zelfs 'Star Wars: The Rise of Skywalker'.

Forced Perspective

De films zitten ook vol met computeranimaties, maar de makers maakten niet alleen gebruik van digitale special effects. Om ervoor te zorgen dat de kleine Hobbits ook echt klein leken vergeleken met de andere acteurs, maakte regisseur Peter Jackson gebruik van een speciale cameratechniek genaamd Forced Perspective. Het is een heel 'eenvoudige' truc die je misschien wel herkent van je eigen vakantiefoto's. Je hebt vast wel eens een foto gemaakt waarbij je een berg of kerktoren tussen je duim en wijsvinger vasthield. Dat is forced perspective. 

Om dit te realiseren werden speciale sets gebouwd voor de film waarmee acteurs op bijvoorbeeld diverse plekken aan tafel zaten. Het leek alsof ze recht tegenover elkaar zaten, maar de acteur die het dichtst bij de camera zat leek heel groot vergeleken met de acteur die aan het einde van de tafel zat. Heel bijzonder dus, want het vroeg ook nogal wat acteerwerk van de acteurs zelf, die opeens rekening moesten houden van met acteurs die helemaal niet voor hen zaten, maar waar ze wel tegen moesten praten. 

Nieuwe Lord of the Rings

Voor de hardcore LOTR fans onder ons, gelukkig is er nog geen einde gekomen aan deze franchise. Na de Hobbit trilogie die enkele jaren later verscheen, maakt Lord of the Rings weer een spectaculaire comeback binnenkort. De lang verwachte Amazon Prime Video serie 'Lord of the Rings: The Rings of Fire' begint in september en belooft heel spannend te worden. Kijkend naar de trailer zullen liefhebbers absoluut aan hun Lord of the Rings trekken komen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!