Eten & Drinken

Van Peru naar Nederland: onze eigen Nederlandse Quinoa!

Quinoa is sinds een aantal jaar niet meer weg te denken uit het weekmenu van veel Nederlanders. Door de populariteit als superfood heeft het een plek gekregen binnen de aardappels, pasta en rijst. Het zaadje komt uit Zuid-Amerika, máár sinds 2014 wordt dit ook verbouwd in Flevoland. Hoog tijd om daar eens langs te gaan, dacht ik zo.

Corne en zijn moeder ontvangen ons met open armen op de boerderij. Corne werkt net als zijn ouders op de boerderij, maar dat was niet altijd zo, vertelt hij. Hij had helemaal niet de intentie om boer te worden. Weg hier, de stad in. De wereld zien. Door zijn werk in de software was hij veel in Amerika te vinden. Op plekken als LA en New York maakte hij voor het eerst kennis met het supergezonde zaadje quinoa. Dat moeten we hier in Nederland toch ook kunnen maken, dacht hij. Samen met zijn ouders zette hij quinoa Holland op. Hij ging langs in Peru om te zien hoe ze het daar deden. Daar is het klimaat warmer en worden de plantjes in de zon gedroogd. In Nederland regent het veel vaker, dus Corne en zijn ouders kwamen meteen voor een hoop uitdagingen te staan. De eerste geoogste quinoa smaakte dan ook helemaal nergens naar. Veel te bitter. Toch bleven ze doorproberen. Ze wilde hoe dan ook duurzaam blijven verbouwen. Uiteindelijk heeft dat als effect dat de Nederlandse quinoa ten opzichte van die uit Zuid-Amerika een volkoren soort is geworden en een stuk notiger smaakt. Alleen maar lekkerder, vind ik zelf. Het heeft een hoop voordelen dat quinoa nu in Nederland wordt verbouwd, legt Corne uit. Ten eerste omdat de quinoa niet een enorme reis hoeft af te maken van Peru naar ons, het transport dat via grote schepen gaat is enorm vervuilend en doordat dit wegvalt helpen we de aarde weer een beetje. Ten tweede zorgt verbouwen in eigen land ervoor dat de quinoa ook gewoon beschikbaar blijft voor de inwoners van Peru. “Omdat ze hier in het Westen hadden ontdekt dat quinoa een superfood was en alles die kant op moest, konden Peruanen zelf geen quinoa meer eten. Zij moesten daarom terugvallen op fastfood, omdat dat goedkoper is in zulke landen. Onwijs zonde, juist omdat quinoa zo'n gezond en voedzaam product is.”

Ondernemers als Corne en zijn ouders daar neem ik mijn pet voor af. Ze verbouwen duurzaam, lokaal en zetten daarmee ook nog een prachtig product op de kaart. Alle ondernemers, producenten en boeren die ik de afgelopen weken gesproken heb die hebben dit met elkaar gemeen. Allemaal zijn het familiebedrijven, allemaal hebben ze een passie en allemaal hebben ze van hun hobby hun werk gemaakt. En die combinatie zorgt er voor dat ze allemaal geweldige, lokale producten hebben waar ze met recht trots op kunnen zijn. 

Benieuwd hoe het verbouwen van de quinoa eraan toegaat? Bekijk dan de video hieronder. En mocht je zelf aan de slag willen met quinoa, bekijk dan het recept hier