Geld

Ben je ondernemer, dan wil je groeien en dat doe je zo

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan hoeven we je vast niet te vertellen dat je genoeg kapitaal nodig hebt om aan de dagelijkse financiële verplichtingen van jouw bedrijf te voldoen. Je moet jouw personeel, de huur of hypotheek en rekeningen van leveranciers betalen.

Dergelijke uitgaven vallen allemaal onder de noemer werkkapitaal. Kun je niet meer aan deze financiële verplichtingen voldoen? Dan biedt een werkkapitaalfinanciering uitkomst. Deze financieringsvorm kan er overigens ook voor zorgen dat jouw bedrijf groeit. In dit artikel zetten we drie redenen op een rijtje waarom een werkkapitaalfinanciering voordelig kan zijn voor de groei van je bedrijf.

1. Altijd geld beschikbaar om te investeren

Ondernemers vermelden vaak een uiterste betaaldatum op hun facturen. Op deze manier wordt een klant verzocht om het bedrag voor de genoemde datum of binnen de gestelde periode over te maken op de rekening van een bedrijf. Veel klanten betalen netjes op tijd, maar dit gebeurt helaas niet altijd. Mogelijk heb je meerdere klanten die hun facturen structureel te laat betalen. Dit kan gevolgen hebben voor je onderneming. Als facturen lange tijd open blijven staan, is er minder werkkapitaal beschikbaar. Hierdoor kun je mogelijk niet investeren op momenten dat het nodig is.

Vraag je een werkkapitaalfinanciering aan? Dan hoef je nooit meer te wachten op openstaande facturen. Een geldverstrekker zet namelijk een bedrag voor je klaar op een speciale rekening. Jij hebt toegang tot deze rekening, waardoor je zelf bepaalt hoeveel van dit bedrag je opneemt en wanneer je dit doet. Het grote voordeel hiervan is dat je snel kunt bewegen op momenten dat je kansen ziet. Zakelijk krediet - zoals een werkkapitaalfinanciering ook wel genoemd wordt - wordt vaak gebruikt voor het financieren van werkkapitaal, debiteurenbeheer, groei en uitbreiding of om de voorraad te financieren.

2. Relatief lage kosten

Wanneer je een werkkapitaalfinanciering aanvraagt, sluit je een lening af. Dit houdt in dat je het geleende bedrag altijd terug moet betalen. Onderaan de streep betaal je altijd meer terug dan het bedrag dat je leent. Een geldverstrekker berekent namelijk rente over een werkkapitaalfinanciering.

Laat je hierdoor niet weerhouden om deze financieringsvorm aan te vragen, want je profiteert van relatief lage kosten. Er is namelijk op dit moment sprake van een gunstige rente. Extra bijkomstigheid is dat je alleen rente betaalt over het bedrag dat je opneemt. Zet een geldverstrekker 100.000 euro voor je klaar en neem je hier 10.000 euro van op? Dan betaal je alleen rente over deze 10.000 euro.

3. Zakelijk krediet kan verlengd worden

Waar je bij een zakelijke lening zelf bepaalt wat de looptijd is, is dit een werkkapitaalfinanciering niet het geval. Bij deze vorm van zakelijk lenen geldt namelijk een standaard looptijd van 36 maanden. Denk niet dat je ook maar drie jaar gebruik kunt maken van deze financieringsvorm, want dat hoeft niet. Een geldverstrekker kijkt tegen het einde van de looptijd namelijk of zij jouw zakelijk krediet kunnen verlengen. Heb jij je de afgelopen 36 maanden keurig aan de afspraken gehouden? Dan is de kans groot dat een werkkapitaalfinanciering verlengd wordt. In dat geval kun je dus langere tijd gebruik maken van zakelijk krediet.