Geld

Tips om je portemonnee een klap te besparen

Het komt elke dag in het nieuws en houdt ons allemaal bezig: de inflatie. Je merkt het in je portemonnee bij het halen van boodschappen, tanken van de auto of zelfs bij het aanzetten van de lampen in huis. Benzineprijzen, energieprijzen en eigenlijk alle prijzen zijn vors gestegen. Wat kunnen we hieraan doen?

Bij ons in de uitzending schoven budget-blogger Minke van Kuijen, ook wel bekend als Gierige Gerda, en financieel coach Rita Celestine aan. Zij gaven een aantal handige tips om geld te besparen.  

Neem een duik in je financiën

Je werkt hard, maar alles wordt toch duurder waardoor het een slimme keuze kan zijn om op je centen te letten. Volgens financieel coach kan je dit doen door goed naar je financiële situatie te kijken. Wat komt erin, wat gaat eruit en hoe kun je ervoor zorgen dat je met minder geld toch nog een leuk en gezellig leven houdt?

Het is goed om je oude gewoontes en je leven onder de loep te nemen. Probeer bewust te worden van jezelf en de keuzes die je maakt. Rita Celestine vindt namelijk dat elke cent een taak moet hebben. Of dat nou sparen is of het reserveren voor een uitgave. Kijk wat je belangrijk vindt, wat past in je leven en kijk dan wat er binnen je budget past.  

Wil je besparen op bepaalde kosten? Dan is het altijd belangrijk om te gaan vergelijken. Er zijn genoeg vergelijkingssites die bijvoorbeeld verschillende energiecontracten naast elkaar leggen. Of denk aan je verzekeringen, televisie- en mobielkosten.  

Sparen

Hoe je het ook wendt of keert, een buffer opbouwen is altijd belangrijk voor regenachtige dagen. Door je uitgavepatroon onder de loep te nemen kom je erachter dat je op sommige vlakken andere keuzes kunt maken. Kan ik ‘dat’ ook een keer niet doen, zijn er uitgaven onnodig? Door hier inzicht in te creëren zal je zien dat er misschien een bedrag overblijft dat je op een spaarrekening kunt zetten. Al is het een klein bedrag, een zakcentje overhebben is altijd belangrijk.  

Boodschappen  

Mieke geeft op haar website en Instagramaccount, aan meer dan 28.000 volgers dagelijks tips om te besparen. Ze heeft daarom ook een goede tip voor als je het boodschappenlijstje aan het opschrijven bent. Zorg ervoor dat je altijd weet wat je betaalt. Een product kan een bepaalde prijs hebben, zoals een pot bonen, maar dat product heeft ook een bepaalde prijs per inhoud. De ene pot bonen is 400 gram en de andere pot is 250 gram.

Aanbiedingen worden vaak gedaan met de kleinere variant van het product, waardoor het lijkt alsof je bespaart. Maar, kijk maar eens naar wasmiddel, die klein verpakking is, mét korting, nog steeds duurder dan een groter pak wasmiddel zonder aanbieding. Probeer per product te berekenen wat je betaald per kilo, liter of wasbeurt. Dan kan een A-merk in de aanbieding soms goedkoper zijn dan het huismerk. Dat verschil merk je bij het afrekenen!  

Eén tip die Gierige Gerda vaak geeft aan haar volgers? Koop alleen het eten wat je daadwerkelijk ook op gaat eten! We willen allemaal zo veel mogelijk gezond eten. We halen daarom veel verse groenten, fruit en producten in huis. Helaas verdwijnt hier een ontzettend groot deel van in de prullenbak omdat het niet snel genoeg gegeten kan worden! Het is dus goed om van tevoren te bepalen wat je wanneer wil gaan eten. Zo voorkom je verspilling, in je portemonnee én in je koelkast.  

Meer weten? Kijk hieronder het fragment terug.