Gezondheid

Seks in ruil voor water, vrouwen komen in actie voor rechten

Niet alleen hier hebben we last van droogte, in Afrika is het nog erger. Daar drogen putten en rivieren op en raakt het water langzaam vervuild. Vooral meisjes en vrouwen krijgen het hierdoor moeilijk. Ze moeten urenlang lopen om een waterput te vinden. Wat kan hieraan gedaan worden?

Probleem op de kaart brengen

De organisatie Simavi werkt al jaren samen met Nederland. Ze hebben een nieuwe strategie bedacht om vrouwen en meisjes met elkaar te verbinden en zo meer te leren over dit onderwerp. Er wordt hier namelijk nog te weinig aandacht besteed. De organisatie is heel blij met de samenwerking met de Postcode Loterij. Nu kunnen ze het propleem eindelijk op de kaart zettenen de aandacht geven die het verdient.  

Vrouwenklusje

Vooral in Zuid-Afrika zijn vrouwen verantwoordelijk voor het verzamelen van water. Ze moeten soms wel uren lopen om hun (vaak vieze) jerrycan te kunnen vullen. Dit heeft enorme impact op vrouwen. Ze komen in contact met agressieve mannen en meisjes kunnen niet naar school. Er zijn verschillende waterputten. Bij een waterpunt is vaak één iemand de baas. Bij sommige waterputten zijn dit  mannen. Maar er zijn ook putten waar vrouwen de baas zijn. 

Waar de mannen de baas zijn, is het vaak een onveilige omgeving. De mannen maken gebruik van hun machtspositie en zijn vaak erg agressief richting vrouwen. In het ergste geval moeten de vrouwen seks ruilen voor een beetje water. Seks voor water valt onder het zogenaamde sextortion, een vorm waarbij seks, in plaats van geld, de valuta van de omkoping is. Als vrouwen de baas zijn bij een waterput is de omgeving veel veiliger.  

Video Sareen Malik

Bekijk hieronder het fragment uit de uitzending van Koffietijd waarin activist Sareen Malik duidelijk uitlegt hoe erg dit probleem is en op hoeveel plaatsen dit speelt.

Bron foto: Jeroen van Loon