Artikelen

Bijzondere vriendschap van twee koningshuizen

Met het overlijden van de Britse Koningin Elizabeth II komt er een einde aan de langste bewindsperiode van een royal in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Met de speciale band die Nederland én het Nederlandse koningshuis heeft met dit buurland, kijken we naar een vriendschap die decennia lang heel hecht was.

“Met diep respect en grote affectie gedenken wij Koningin Elizabeth II. Standvastig en wijs stelde zij haar lange leven in dienst van het Britse volk. Wij voelen ons sterk verbonden met het Verenigd Koninkrijk en met de Koninklijke Familie en delen in hun verdriet. Intens dankbaar zijn wij voor de hechte vriendschap waaraan Koningin Elizabeth zo’n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd.” - Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix. Met deze officiële verklaring kwam ons koningshuis gisteren naar buiten in reactie op het overlijden.

Hechte vriendschap

Het is niet voor niets dat vooral de hechte vriendschap wordt benadrukt door Koning Willem-Alexander. Niet alleen hij, maar vooral ook zijn moeder Prinses Beatrix onderhielden jarenlang een goede relatie met de Britten. Dat is niet toevallig, want onze landen delen een lange geschiedenis met elkaar. Koningin Elizabeth II bezocht, tijdens haar lange bewind, de meeste landen in de wereld maar één keer. Nederland daarentegen werd frequent door haar bezocht. De Britse en Nederlandse koninklijke families delen namelijk dezelfde voorvaderen en dat zorgde voor een hechte band.

Staatshoofd Gemenebest

Elizabeth Alexandra Mary, zoals ze officieel werd geboren, is 96 jaar geworden. In februari 1952 nam ze het stokje over van haar vader die toen overleed. Sinds die tijd was ze Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koningrijk van Groot-Brittanië en Noord-Ierland, maar ook van Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook deze landen hadden haar namelijk nog steeds als officieel staatshoofd.

Daarnaast was was ze ook staatshoofd van twaalf zogenaamde Commonwealth realm die in de loop van haar koningschap onafhankelijk werden. Het gaat om Jamaica, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis. Ze was de vierde monarch van de Windsor-dynastie. Samen vormen alle landen bij elkaar het zogenaamde Gemenebest.

Opvolger Charles III

Met het overlijden van Koningin Elizabeth II is haar 73-jarige zoon Charles III, tot gisteren nog Prins van Wales, nu officieel de nieuwe Koning geworden. Hoe lang hij op de troon zal zitten is natuurlijk onduidelijk. Zijn zoon Prins William, Hertog van Cornwall en Cambridge, zal hem in de toekomst opvolgen.

Bron foto: Royal Family