Cultuur

Kunst, citroenen en oesters in het Muiderslot

Je zal bij oesters en citroenen niet meteen denken aan een kasteel, maar toch laat Rijksmuseum Muiderslot zien hoe goed het matcht!

Vanaf 2 september hebben zij een nieuwe tentoonstelling met die naam en met culinaire geschiedenis in de hoofdrol.  

Muiderslot 

Sinds 1878 is het kasteel, in het Noord-Hollandse Muiden, een rijksmuseum. Het kasteel stamt zelf uit 1285, toen het voornamelijk gebruikt werd als verdedigingsplek. Door de jaren heen is het kasteel afwisselend gebruikt. Het is omringd door kasteeltuinen, water en is - met z’n 700 jaar oude geschiedenis - een van de oudste en best bewaarde kastelen van Nederland.

In het Muiderslot kun je ontdekken hoe er vroeger geleefd werd. Harnassen, zwaarden, meubels, schilderijen: waan je in de wereld van de middeleeuwen en de 17e eeuw. Maar, ook worden er speciale tentoonstellingen opgezet, zoals nu over een stukje culinaire geschiedenis van het Muiderslot.

Oesters en Citroenen 

De naam Oesters en Citroenen klinkt niet alleen lekker, maar in de stillevens van Louise vind je veel van die gele vruchten terug. En niet geheel zonder reden. “Als alles mooi is vertrouw ik het niet meer. Er mag wel een zuurtje inzitten”, aldus Louise te Poule, beeldend kunstenaar. Daarnaast vind je in het campagnebeeld van de tentoonstelling oesters terug, waardoor de naam snel bedacht was. Vanaf 2 september presenteert Rijksmuseum Muiderslot een bijzondere selectie stillevens van kunstenares Louise te Poele.  

De kunstenaar

Kunstenaar Louise te Poele (1984) is beeldend kunstenaar en is opgeleid aan Artez Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ze werkt veel met fotografie maar ook met sculpturen. Inmiddels zijn haar werken wereldwijd te zien in steden als Parijs, New York, Miami, Hongkong, Berlijn en Istanbul. Het werk van Louise te Poele maakt deel uit van de collecties van Museum Arnhem, Museum Villa Mondriaan, de Nederlandse ambassades in Japan en Frankrijk en diverse particuliere kunstcollecties.

Gratis toegang

Met een VriendenLoterij VIP-kaart krijg je gratis toegang tot het Rijksmuseum Muiderslot en maar liefst 125 andere musea en parken die aangesloten zijn bij de VriendenLoterij.

Foto: Muiderslot