Artikelen

De meest dramatische veldslag uit de geschiedenis van Nederland: de Slag om Arnhem

Het is precies 78 jaar geleden dat de Slag om Arnhem plaatsvond. Tijdens deze strijd werd er, in Arnhem en omliggende plaatsen, gestreden tijdens de Tweede Wereldoorlog om de vrijheid van Nederland.

De oorlog, maar vooral deze strijd is nog altijd voelbaar in de stad. Het z'n herinneringen en verhalen die de Slag om Arnhem levende houden. Daarom worden elke derde vrijdag van september de slachtoffers van de Slag om Arnhem herdacht. 

Wat was dit voor strijd?

Het is natuurlijk belangrijk om bepaalde gebeurtenissen te herdenken, maar wat was de Slag om Arnhem precies? Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond één van de grootste veldslagen plaats in en om Arnhem. De operatie duurde in totaal acht dagen, van 17 september tot 25 september 1944. In de laatste dagen moesten de Arnhemmers evacueren naar de Duitse Wehrmacht. De veldslag eindigde dan ook minder succesvol dan gedacht.  

De Slag om Arnhem was onderdeel van Operatie Market Garden. Met deze operatie probeerden de geallieerden om een doorsteek naar Duitsland te maken. Bij de Rijnbrug in Arnhem eindigde deze strijd. De geallieerde soldaten konden zich niet verdedigen tegen het veel sterkere Duitse leger die ‘toevallig in de buurt’ van de stad zaten.

Na vier dagen zware strijd moesten de geallieerden zich overgeven aan de Duitsers. En, wat Nederland aan deze strijd overhield? Een totaal verwoeste, beroofde binnenstad en een angstige bevolking. Voor de geallieerden en eigenlijk voor heel Nederland, was de Slag om Arnhem één van de meest dramatische veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog.  

Herdenken om niet te vergeten

De Slag om Arnhem heeft de stad voor eens en voor altijd veranderd. De strijd om de vrijheid van Nederland is nog steeds overal in de stad voelbaar. Door herinneringen van ouders, (over)grootouders en veteranen blijft het verhaal voortleven. Deze strijd is namelijk een verhaal dat ons leert dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is. Iets wat belangrijk is om continu bij stil te staan en om daarom ook deze tragische gebeurtenis te herdenken.  

Iedere derde vrijdag van september worden de slachtoffers van de Slag om Arnhem herdacht. Dit wordt gedaan doormiddel van bijeenkomsten op verschillende plaatsen in de stad. Met deze herdenkingsavond wordt er vooral stilgestaan bij het verlies van de getroffenen strijders, maar wordt er ook herdacht om niet te vergeten. Niet alleen in Arnhem, maar eigenlijk wij allemaal moeten onze o-zo belangrijke vrijheid blijven koesteren.