Geld

Je kind een smartphone? Zo houd je het betaalbaar.

Het lijkt wel of het steeds eerder komt; het moment waarop kinderen een smartphone willen. Waar het vroeger nog wachten was tot het moment dat ze naar de middelbare school gingen, is dit inmiddels al een stuk eerder. Veel kinderen zien wij op de basisschool al met een telefoon rondlopen.

Het misschien wat vroeger, maar met de juiste begeleiding kan het ook zeker een grote meerwaarde zijn. Zo is het voor de veiligheid van je kind goed, wanneer er iets aan de hand is kan hij of zij altijd hulp inschakelen. Daarnaast leer je iemand op die manier ‘mediawijs’ maken, ook een eigenschap waarvan het goed is deze al jong te ontwikkelen. Kortom, een eigen telefoon kan, alleen brengt dit natuurlijk ook kosten met zich mee. Hoe je dit voordelig aanpakt? Onze tips op een rij.

Kies het alternatief

Wellicht heeft je kleine zelf zijn of haar oog laten vallen op een dure iPhone of Samsung, maar je hoeft natuurlijk niet meteen te luisteren naar alle wensen. Er zijn namelijk ook andere telefoons die van heel goede kwaliteit zijn en tegelijkertijd een stuk betaalbaarder. Zo is er de OnePlus Nord 2t. Deze is van zichzelf al een stuk voordeliger en toch van ontzettend goede kwaliteit.

Vooral het kijken en streamen van video’s is top op deze telefoon. En dat is wat onze kids natuurlijk vooral willen; hun favoriete YouTubers volgen bijvoorbeeld! Ook andere merken hebben een budgetvriendelijk telefoon tegen een voordelig tarief, zo is er de Motorola Edge 30 die fantastisch werk levert tegen een prima prijs.

Data nodig?

Het is voor een kind ook goed om te leren omgaan met schaarste. Geef daarom ook geen ongelimiteerde databundel bij een telefoon, maar kies voor een beperkt budget en combineer dit met Wifi. Dit is een stuk voordeliger en ook goed voor de bewustwording van je kind.

Hetzelfde geldt voor belminuten, al worden deze tegenwoordig steeds minder gebruikt. Veel mensen beperken zich tot bellen via internet. Je kunt met het oog op kostenbesparing dus voor weinig belminuten gaan en een beetje data. Er zijn speciale apps om bij te houden hoeveel data zij nog hebben en wanneer dit verloopt. Leer ze hoe ze hier - evenredig verdeeld over een maand - mee om kunnen gaan.

Kortom, kies bewust het toestel en tevens het abonnement wat je erbij afsluit. Met de juiste combinatie ben je voordeliger uit én leer je ze ook dat niks vanzelfsprekend is. Iets wat je niet vroeg genoeg geleerd kan hebben naar onze mening!