Artikelen

Vandaag nemen honderdduizenden afscheid van Queen Elizabeth II

Na tien dagen van rouw is het vandaag tijd voor de uitvaart van de Britse koningin Elizabeth II. Honderdduizenden komen bijeen om afscheid te nemen van de de overleden vorstin. De hoofdstad London is daarom is vandaag het middelpunt van de wereld.

Queen Elizabeth II wordt vandaag geëerd en bedankt voor 70 jaar lang dienst door verschillende royals, presidenten, politieke elites, celebrities én natuurlijk het Britse volk.

Twee minuten stilte

Het afscheid vindt plaats in Westminster Abbey, de Londense kerk waar Elizabeth in 1953 werd gekroond en in 1947 in het huwelijk trad met prins Philip. Om 10.52 uur, lokale tijd, kwam de kist aan in Westminster Abbey. Waarna om 11.55 uur de Last Post wordt gespeeld en aansluitend landelijk twee minuten stilte worden gehouden. 

Ongekende operatie

Afgelopen dagen nam het Britse volk ook al afscheid tijdens de wake die enkele dagen duurde. Honderd duizenden mensen liepen langs de kist waarin de Queen lag opgebaard. Ook vandaag verwacht London dat een record aantal mensen naar de hoofdstad komt om de begrafenis bij te wonen. Het is dan ook een ongekende veiligheidsoperatie, die vele malen groter is dan de Olympische Spelen van 2012 die in London werden gehouden. Niet alleen door de grote massa's mensen, ook het aantal wereldleiders en royals uit andere landen is ongekend. Al deze mensen wonen de begrafenis bij. Allemaal met hun eigen gevolg én hun eigen beveiliging.

Live te zien

Wil je zelf ook graag stilstaan bij het overlijden van Koningin Elizabeth II? Dan kun je de begrafenis live zien bij de RTL Nieuws en NOS. De begrafenis wordt bijgewoond door ruim 500 staatshoofden en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Ook de Amerikaanse president Joe Biden, de Chinese vicepresident Wang Qishan en de Japanse keizer Naruhito zijn aanwezig. Vertegenwoordigers uit bijvoorbeeld Rusland en Belarus zijn niet uitgenodigd.

In Koffietijd eerden we Queen Elizabeth met mooie momenten uit haar carrière, samen met Marc-Marie Huijbregts, Eline en royaltydeskundige Rick Evers. Bekijk hier het fragment.