Geld

Prinsjesdag, waar gaat het geld volgend jaar naartoe?

Het is de derde dinsdag van september wat betekent dat het Prinsjesdag is. Op deze dag wordt besproken wat de plannen zijn van het regeringsbeleid voor komend jaar. Waar gaat het geld allemaal naartoe?

Ieder jaar ‘vieren’ we de opening van het nieuwe regeringsjaar met de presentatie van de Miljoenennota én de troonrede van onze Koning. Maar dit jaar is er helaas weinig te vieren. Prijzen stijgen, huishoudens hebben het moeilijk én wanneer verwachten we dat dit allemaal voorbij is? 

Miljoenennota

De inkomsten van de overheid bestaan vooral uit de belastingen en premies die burgers en bedrijven betalen. De overheid geeft dit geld uit aan zaken zoals onderwijs, infrastructuur en de gezondheidszorg. Waar ze het meest geld aan uitgeven en waaraan juist minder wordt gespendeerd staat in de miljoenennota, die in ‘het koffertje’ naar de kamer wordt gebracht. Onze Koning Willem-Alexander geeft tekst en uitleg middels de troonrede ieder jaar. 

Wat verandert er

Zoals iedereen inmiddels weet gaat het steeds slechter met de koopkracht, met name door de hoge energieprijzen. Het kabinet is van plan om 17,2 miljard euro extra uit te geven om de koopkracht te 'repareren’ zoals dat altijd mooi wordt gezegd. Vooral de oorlog in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat de energieprijzen sterk zijn gestegen, om de energierekening betaalbaar te houden is een verlaging van de energiebelasting aangekondigd. 

Ook de boodschappen zijn een stuk duurder geworden. Om dit enigszins te compenseren gaat het minimumloon met 10% omhoog, waarbij automatisch de AOW en bijstand meestijgen. Gelukkig wordt de tijdelijke verlaging van de brandstofaccijns verlengd tot in ieder geval juni 2023. 

Verwachtingen voor 2023

Het kabinet gaat 395 miljard euro uitgeven komend jaar, maar verwacht tegelijkertijd ongeveer 366 miljard euro binnen te krijgen. Daar waar voorheen werd uitgegaan van 4,6% economische groei, wordt nu rekening gehouden met een groei van slechts 1,5%. Nog steeds een groei, maar wel een stuk minder. Ook dit is een direct gevolg van de wereldwijde terugloop van de economische verwachtingen. Maar niets zo volatiel als de financiële situatie op het moment. Alles is sterk aan verandering onderhevig, dus het kan in zes maanden tijd weer compleet anders zijn. 

Prinsjesdag trivia

Ieder jaar is het ook ‘hoedjesparade’ tijdens Prinsjesdag. De vrouwen die de troonrede bijwonen dragen traditioneel hoedjes die inmiddels nauwgezet bekeken worden door fotografen, kranten en tv-programma's. Maar wist je dat deze traditie nog helemaal niet zo oud is? In 1977 is deze gewoonte begonnen toen Erica Terpstra een hoedje droog om “de grijze massa te veranderen” zoals ze zelf zei. 

Ook wordt ieder jaar drie keer hoera geroepen voor de Koning. Deze gewoonte is ontstaan in 1897. Predikant en politicus Johannes Hendricus Donner riep toen spontaan driemaal “Hoera” nadat het “Leve de Koningin” was geroepen door iedereen. Deze hoera's zijn gebleven en worden nu ieder jaar geroepen.