Vrije tijd

Een lekker ouderwets potje stoepranden

Je kent het misschien nog wel vroeger, maar wist je ook dat er Nederlandse kampioenschappen stoepranden worden gehouden? Op 18 september namen meer dan 100 kinderen het tegen elkaar op in het Openluchtmuseum.

Jantje Beton organiseert het NK Stoepranden om zo spelen, bewegen en het ontmoeten van andere kinderen te stimuleren in Nederland. De zesde editie was, ondanks de regen, een groot succes.

Een balletje gooien

Zo’n 15 duizend kinderen door heel Nederland hebben al maanden gewerkt om de finale in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem te bereiken. Dit doen ze niet alleen om te winnen, maar ook om gelukkig en gezond te zijn. Zo'n 17% van alle kinderen speelt niet buiten. Dat is een hoog percentage en daarom blijft Jantje Beton, met evenementen zoals deze, zich inzetten om kinderen in beweging te krijgen. “Het is gewoon goud om kinderen uit alle delen van het land te zien buitenspelen", aldus Dave Ensberg-Kleijkers, directeur van Jantje Beton.

Jantje Beton

Steeds meer ‘beton’ en steeds minder ruimte om buiten te spelen. In 1968 werd Jantje Beton opgericht om dat tegen te gaan. Ze zetten zich samen met kinderen in voor meer en uitdagender speelruimte en meer speeltijd. Elk jaar doen er zo'n 350.000 kinderen mee aan activiteiten en projecten, zoals het NK Stoepranden. Kwetsbare kinderen krijgen daarbij speciale aandacht. Dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij krijgen duizenden kinderen en jongeren elk jaar meer speelkansen en speelruimte.

Foto: Willeke Kieft