Cultuur

De emoticon bestaat 40 jaar!

De emoticon is jarig! Tegenwoordig kunnen we ons geen wereld meer voorstellen zonder de digitale gezichtjes. Maar 40 jaar geleden was het nog even wennen. Toen werd de smiley voor het eerst gebruikt.

1982

Je zou denken, hoe kan de emoticon al zo lang bestaan? Zo lang chatten we toch nog niet op onze mobiele telefoons? Toch bestaat de smiley al 40 jaar! In eerste instantie als een primitief figuurtje gemaakt met leestekens, maar die groeide uit tot een veelgebruikte manier van praten. Op 19 september 1982 tikte informaticaprofessor Scott Fahlman op het digitale berichtenbord van de Carnegie Mellon University voor het eerst een emoticon: ‘:-)’.   De emoticon werd door Falhman voorgesteld om te gebruiken om aan te geven of een bericht als grappig bedoeld werd of niet. Voor grapjes gebruikte hij ‘:-)’ en voor berichten die serieus waren introduceerde hij ‘:-(‘.  

Nu

Tegenwoordig zijn emoticons niet meer weg te denken uit onze manier van communiceren. Een knipoogje, je tong uitsteken, een aapje, slaperig: je kunt het zo gek niet bedenken of er is een emoticon van gemaakt. Ieder jaar komen er weer nieuwe bij. Zo worden ze ook ieder jaar inclusiever. Zo heb je sinds 2014 emoticons in verschillende huidskleuren, en sinds 2019 smileys in een rolstoel. Of de emoticon met mondkap, die in 2020 is toegevoegd.

Door al die vernieuwingen zijn er momenteel meer dan 3000 smileys die je kunt gebruiken. Welke gebruik jij het meest?