Cultuur

Jongeren leren politici de les

Vrijdag 16 september organiseerde UNICEF de Jongeren Prinsjesdag. Op die dag kregen jongeren de kans om hun stem te laten horen over de politiek!

Ze gingen in gesprek met Tweede Kamerleden over het Unicef-Jongerenadvies. Adiza, Adar en Eliona waren erbij en vertelden erover in Koffietijd.  

Jongeren Prinsjesdag 

UNICEF Nederland organiseert jaarlijks de Jongeren Prinsjesdag, wat daarvoor Kleine Prinsjesdag werd genoemd. Op Jongeren Prinsjesdag wordt het UNICEF-jongerenadvies gepresenteerd. Over dit advies mochten jongeren die dag in gesprek gaan met Tweede Kamerleden, zodat ook zij hun stem kunnen laten horen. Het debat werd dit jaar geleid door niemand minder dan Prinses Laurentien!  

Aan het einde van de dag werd een volledig rapport aangeboden aan staatssecretaris Maarten van Ooijen van Jeugd en Preventie. UNICEF blijft zich, mede dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij, zo inzetten om ook de punten van jongeren op de politieke agenda te krijgen. Eliona vertelde ons hoe belangrijk ze het vindt dat jongeren worden betrokken. "Wij zijn experts binnen onze eigen doelgroep en we weten precies wat er speelt bij leeftijdgenoten. Wij zijn het antwoord voor onze toekomst.

UNICEF-jongerenadvies  

Het UNICEF-jongerenadvies wordt gemaakt door jongeren tussen de 13 en 18 jaar. In totaal hebben 847 jongeren hieraan meegewerkt! In het jongerenadvies staat wat jongeren écht belangrijk vinden. Dit jaar staan de thema's 'mentaal welzijn', 'onderwijs' en 'jongerenparticipatie met betrekking tot de overheid' centraal.   

Adiza vertelde aan tafel dat mentaal welzijn voor haar het belangrijkste punt is. "Corona heeft het zwaar gemaakt voor ons als jongeren. Je ziet het terug in de schoolresultaten en prestaties." Uit een rapport over de mentale staat van jongeren kwamen heftige conclusies, vind hij. Wel 40 procent van de meisjes op de middelbare school heeft depressieve gedachtes. "Je geest gaat je leven lang mee, maar als je al zo vroegtijdig geschaad bent, zal je het niet lang volhouden. De juiste hulp is belangrijk."  

Adar vertelde ons dat hij juist onderwijs heel belangrijk vindt. Hij zit zelf op het praktijkonderwijs en merkt dat hij bijna nooit wordt geholpen, zelfs niet wanneer hij aangeeft dat er een probleem is. "Dit hoort niet op een school, vind ik. Ik merk bijvoorbeeld dat ik het heel lastig vindt om gemotiveerd te zijn."  

Het hele jongerenadvies kun je hier lezen