Entertainment

Een ode aan Bill Murray en zijn omvangrijke carrière

We kennen hem allemaal van zijn rol in ‘Lost in Translation’, zijn stem als ‘Garfield’, zijn heldendagen in ‘Ghostbusters’ én door ‘Saturday Night Live’: Bill Murray. Vandaag mag hij 72 kaarsjes uitblazen! Daarom staan we stil bij zijn omvangrijke carrière.  

Het zit in het bloed 

Vandaag precies 72 jaar geleden wordt Bill Murray, eigenlijk William James Murray, geboren in de Amerikaanse staat Illinois. Bill Murray groeide op als vijfde kind uit een gezin van maar liefst negen kinderen. Drie van zijn broers werden ook acteur. Zo speelden ze met z’n vieren in de film ‘Scrooged’ (1988). Het talent zit dus zeker in de familie! 

Toen Bill Murray klaar was met de universiteit, startte hij zijn carrière als lid van het komische gezelschap ‘Second City’. Na het vertrek van komiek Chevy Chase in 1977 bij ‘Saturday Night Live’ werd Bill gevraagd als zijn opvolger. Hiermee werd Bill meteen bekend bij het grotere publiek. Tot 1980 werkte Bill mee aan het programma. Waarna veel grote rollen volgden. 

Omvangrijke carrière 

In 1980 was Bill Murray voor het eerst te zien met zijn filmrol in ‘Meatballs’, van de onlangs overleden filmmaker Ivan Reitman. Hierna speelde Bill Murray vooral komische filmpersonages zoals in ‘Tootsie’, ‘Caddyshack’, ‘Stripes’ en natuurlijk ‘Ghostbusters’.  

Ook al speelde Bill vooral komische personages die vaak droogkomisch, luid of beledigend waren qua karakter, heeft hij ook veel serieuzere rollen gespeeld. Zo schitterde hij in de films ‘Mad Dog and Glory’, ‘The Razor’s Edge’ en ‘Rushmore’. Maar zijn rol in de film ‘Lost in Translation’ zorgde er later in zijn carriere voor dat hij een Golden Globe en een British Academy Film Award won. En, de rol leverde hem ook een felbegeerde Oscar-nominatie op in de categorie beste acteur.  

Naast zijn acteerwerk sprak Bill ook meerdere stemmen in. Zoals de stem van de bekende kat ‘Garfield’ en van Boss in ‘Isle of Dogs’.  

Koffietijds favorieten 

Bill Murray heeft inmiddels in meer dan 30 films gespeeld en enorm veel grote titels op zijn naam staan. Maar welke Bill Murray-film moet je volgens onze Koffietijd-redactie écht kijken ter ere van zijn verjaardag?  “Telt zijn stem als Baloo in ‘The Jungle Book’ ook?”, vraagt onze online stagiaire. Verder kwamen ‘Charlie’s Angels’, ‘Scrooged’, ‘Caddyshack’ en ‘Ghostbusters’ ook voorbij in de favoriete Murray-filmlijstjes van onze redactie. “Als je nog niets hebt gezien van hem dan MOET je ‘Lost in Translation’ sowieso kijken. Dat is misschien wel zijn beste film ooit”, aldus onze online eindredacteur. Wat is jouw favoriete film? 

Bekijk hieronder de trailer van Lost in Translation