Eten & Drinken

Het oesterseizoen is begonnen!

Vandaag gaat het nieuwe oesterseizoen van start! In de Oosterschelde wordt het seizoen officieel geopend met een heel programma.

Hier worden de eerste Zeeuwse oesters opgevist voor de kweek. En dat is niet alles, tijdens de opening wordt ook ‘Het Oesterboek’ gepresenteerd!  

Waar komen onze oesters vandaan? 

Oesters zijn een echte delicatesse. Dit kleine eetbare weekdiertje kan niet ontbreken op de menukaart van de beste restaurants. Maar wat is er dan zo bijzonder aan? De oester is niet alleen heel smaakvol, maar ook heel gezond. Het zit bomvol vitamines. Daarnaast is er een speciale classificatie voor de oester. Op die manier wordt iedere oester voor een eerlijke prijs verkocht.    

De oester wordt met name aan de oost- en westkust van de Verenigde Staten gevangen en gekweekt. In Europa zijn oesterkwekerijen de grootste in Frankrijk zitten. Maar ook Nederland heeft een centrum voor het kweken van dit schelpdiertje. Als je in een Nederlands restaurant oesters bestelt, zul je in de meeste gevallen Zeeuwse oesters op je bord krijgen.   

De Zeeuwse oester 

Zeeland is het hart van de Nederlandse oestervangst en -kwekerij. In het Zeeuwse Yerseke vind de kwekerij Oesterij. Het familiebedrijf is al meer dan een eeuw gespecialiseerd in de kweek van schaal- en schelpdieren. In Zeeland hebben ze dan ook weer andere oesters dan in de rest van de wereld.   

In Yerseke kweken ze de koning onder de oesters: de Zeeuwse creuses oester. Deze Nederlandse oester wordt gevangen in de Oosterschelde en dus gekweekt in Zeeland. Dit alles wordt gedaan in het speciale oesterseizoen. Het seizoen begint in september en duurt tot en met april. Tijdens het oesterseizoen kun je dus genieten van deze lekkernij.    

De speciale opening van het oesterseizoen  

Het oesterseizoen wordt vandaag officieel geopend met een speciaal programma. De dag is begonnen met een toespraak van Kees van Beveren, de voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging. Daarna is er een speciaal boek gepresenteerd, ‘Het Oesterboek’! In het begin van de middag startte het officiële moment van de opening. Na een veertocht naar het oesterperceel is de eerste nieuwe oogst van de Zeeuwse platte oester opgevist. Daarna volgde het moment dat de eerste Zeeuwse oester werd geopend en natuurlijk geproefd. Daarmee is het oesterseizoen van 2022 nu écht officieel geopend!