Vrije tijd

Nintendo is jarig en bestaat vandaag 133 jaar

Iedereen kent de kleine spel computertjes wel, de Nintendo. Ze waren natuurlijk erg populair in de jaren 80 en 90 maar wist je dat het merk Nintendo eigenlijk al veel langer bestaat?

Sterker nog, het merk bestaat vandaag precies 133 jaar! Dat zou je niet zeggen van zo'n computerspelletjes merk. Maar ja, het is ook niet altijd een producent van computer games geweest. Het is ooit heel anders begonnen! 

Hoe het begon

Nintendo werd op 23 september 1889 opgericht door de Japanner Fusajiro Yamauchi. In die tijd bestond het bedrijf uit twee winkels en verkochten ze alleen speelkaarten. Als snel werden de kaarten een groot succes, ze werden de populairste speelkaarten van Japan. In 1949 nam Hiroshi Yamauchi, de geadopteerde achterkleinzoon van Fusajiro, het bedrijf over. Hij zorgde voor de grote groei én successen. Toch was dat niet meteen zo. In de jaren 60 ging het namelijk snel bergafwaarts met het bedrijf omdat ze met te veel dingen tegelijkertijd bezig waren. Reden dus om het roer om te gooien. 

Wereldwijd bekend

Die verandering begon bij het kopen van de rechten van de eerste spelletjescomputer. Menig een verklaarden ze voor gek, maar het bedrijf bleek z'n tijd ver vooruit te zijn. In 1977 kwam Shigeru Miyamoto bij Nintendo werken. Hij hielp Nintendo bij het bedenken van de bekendste spelletjes die tot op de dag van vandaag nog steeds populair zijn: Mario Kart en Donkey Kong. Shigeru baseerde zich op de avonturen die hij in de natuur beleefde tijdens zijn jeugd. Mede dankzij zijn creatieve input stond Nintendo jarenlang bovenaan in de gamebranche.  

Nieuwe manier van gamen

Een tijdje later bracht Nintendo de Nintendo Game Cube uit in de VS. Die werd al snel ingehaald door de Playstation 2 van Sony en de Xbox van Microsoft. Tijd dus om weer verder te innoveren. In 2004 bracht Nintendo daarom een nieuw product op de markt; de Nintendo DS, die twee schermen heeft waarvan de onderste een touchscreen. In juni 2006 kwam Nintendo met een nieuwere versie van de DS. De nieuwe versie wordt de Nintendo DS Lite genoemd.  

Maar misschien wel nog belangrijker voor het hernieuwde succes van Nintendo was het uitbrengen van de Nintendo Wii in 2006. Deze console met de unieke Wii afstandsbediening nam een enorme vlucht. Ze spraken met hun nieuwe console ook een heel andere doelgroep aan: De mensen die eigenlijk geen computerspelletjes speelden. Op de Wii speel je namelijk met een afstandsbediening die je bewegingen volgt.  

Hoe dan ook, Nintendo is zelfs na 133 jaar niet meer weg te denken uit veel huishoudens. En ook nu staat weer een nieuwe generatie klaar om de vele spelletjes te ontdekken.