Dit komt omdat katten vaak niet gechipt en geregistreerd zijn. Daarom start de Dierenbescherming de campagne: Chip je kat.
Al jarenlang geldt er een chip- en registratieplicht voor honden. Én met succes: 93% van de verdwaalde honden kan herenigd worden met zijn of haar baasje. Hierdoor zijn er geen zwerfhonden in Nederland te vinden. Bij katten is dit net even anders. Ieder jaar raken er zo’n 62.500 katten zoek. Katten zijn van nature erg zwervende dieren en gaan dan ook graag op onderzoek uit of lopen ergens naar binnen.
Van de verdwaalde dieren kan slechts 17% herenigd worden met hun baasje. Dit komt omdat katten vaak niet gechipt zijn. Als een kat geen chip heeft, is niet bekend van wie de kat is. Daardoor kan de kat niet teruggebracht worden naar zijn of haar baasje. Dit zorgt voor veel stress bij katten en kan met het chippen van je dier voorkomen worden.
Een chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. De kleine microchip wordt onder de huid tussen de schouderbladen van de kat aangebracht. Je kat voelt dat als een klein prikje. Nadat de chip is geplaatst voelt je kat er zelfs niets meer van. Het grote voordeel: de chip gaat een dierenleven lang mee.
Iedere chip heeft een uniek nummer. Dit nummer is gekoppeld aan de persoonlijke gegevens van de eigenaar. Een goede registratie is ontzettend belangrijk. De gegevens zijn namelijk de sleutel tot hereniging. Bij vondst kan de dierenambulance, elk asiel en elke dierenarts in Nederland de chip uitlezen. Hierdoor kan de kat weer teruggebracht worden naar de rechtmatige eigenaren.
Dankzij de chip vinden er een hoop liefdevolle herenigingen plaats tussen katten en hun eigenaren. Zo was er ook een liefdevol weerzien tussen stationskat Charlie en zijn baasje. Charlie staat er bekend om dat hij de hele dag doorbrengt op het station in Maasluis. Hier geniet hij van alle aandacht die hij krijgt van bezoekers. Na een dag kroelen keert hij voldaan terug naar huis.
Op een dag kreeg de Dierenbescherming een belletje dat een kat was gesignaleerd op station Vlaardingen. Omstanders waren een beetje in paniek. Wat doet zo’n kat ook op het station? De kat werd gecontroleerd op een chip én wat bleek: het was de bekende stationskat Charlie uit Maassluis. Dankzij de chip kon Charlie veilig naar huis worden gebracht en omarmt worden door zijn baasje. Eind goed al goed.
Dankzij de steun van de Postcode Loterij kan de Dierenbescherming zich blijven inzetten voor de bescherming van dieren.