Groen

Ga aan de slag met dit bloemstuk van zonnebloemen

De zonnebloem is een tot drie meter hoge bloem die het mooist bloeit tussen september en oktober. Onze groenexpert Romeo Sommers legt vandaag uit hoe je van deze mooie bloemen een prachtig bloemstuk kunt maken.

Zonnebloemen: wie is er niet dol op? Ze staan altijd vrolijk in huis of in de tuin. En, ook bijen en vogels zijn er dol op. Goed voor de biodiversiteit dus! De naam van de bloem verraadt ook al hun favoriete plek om te groeien: in de zon. De bloem houdt heel erg van zon, vandaar dat ze het best in de zomermaanden groeien. Maar ook in de maanden september en oktober als we een beetje geluk hebben.   

Als je nog geen afscheid wilt nemen van de zomer, zijn zonnebloemen dé bloem om in huis te halen. Ook Romeo, van byRomeo.nl, wordt gelukkig van zonnebloemen in huis. Dus hij laat je graag stap voor stap zien hoe je hier een mooi bloemstuk van maakt.

Benodigdheden

Voor het bloemstuk met zonnebloemen heb je het volgende nodig:   

  • vaas 
  • tuinschaar
  •  zonnebloemenen (andere bloemen kunnen natuurlijk ook)
  •  gedroogde maïsstengels (stelen van de zonnebloem of schors kan ook) 
  • wikkeldraad  

Aan de slag! 

Stap 1

Kies eerst een vaas die je leuk vindt. Dan kunnen we daarmee aan de slag. Pak de tuinschaar en knip de gedroogde maïsstengels in verschillende lengtes.  

Stap 2

Pak je maïsstengel en wikkel ze met het wikkeldraad aan elkaar vast. Als je dit vaak genoeg hebt gedaan ontstaat er een matje. Maak deze zo lang totdat hij als een soort kraag om de vaas heen kan.   

Stap 3

Als je de kraag hebt geplaatst kan je de vaas vullen. Vul de vaas niet met te veel water, het is namelijk niet goed voor de zonnebloem om diep in het water te staan. Tip: doe alvast wat snijbloemen voeding in de vaas zodat je langer van je bloemen kunt genieten. 

Stap 4

Haal het overtollige blad van de zonnebloemen af. Doordat je verschillende hoogtes hebt in de kraag kan je een constructie bouwen. Leg je overgebleven maïsstegels dwars over elkaar, zo kan je de bloemen ertussen steken. Op deze manier blijven de bloemen mooi rechtop staan en vallen ze niet om. Als je de zonnebloemen plaatst, kan je naar eigen wens verschillende soorten bloemen toevoegen. Dat zorgt voor een speels effect.  

Extra tip

Klaar? Maak je zonnebloemstukje af door het op een houten dienblad te plaatsen en leg er sierstenen omheen.     

Wil je zien hoe Romeo het bloemstuk maakt van zonnebloemen? Bekijk dan de onderstaande video.