Groen

Egels, wespen en onderkruipers: nieuws uit de natuur 

De bladeren vallen langzaam van de bomen. De regenbuien zijn niet meer weg te denken. En de temperaturen dalen. Het is officieel herfst! En daarom praat onze natuurexpert Andrea van Pol ons weer helemaal bij over al het nieuws uit de natuur.  

Egels tellen  

Lag jij afgelopen weekend ook in jouw tuin? Niet om te zonnen, maar om egels te tellen! Het was namelijk 24 en 25 september weer tijd voor de jaarlijkse egeltelling. Vorig jaar werden er 4500 egels geteld. Dit jaar was dat een stuk minder, namelijk 3681. Een zorgwekkende constatering, want de egels verdwijnen steeds meer en meer. En dit alles door hun grootste vijand: de auto. Jaarlijks worden er zo’n 135.000 egels doodgereden door auto’s. Maar jij kunt de egel helpen! En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.  

Wil jij de egel helpen? Dat kan door heel simpele en kleine aanpassingen in je eigen tuin toe te passen. Maak bijvoorbeeld van een oud krat en droge bladeren een schuilplek. Zo kunnen de egels zich lekker terugtrekken. Of verzorg de egels goed door een bakje met water in de tuin te zetten.  

Geen steek kwaad 

Naast de egels is er nog een beestje waar het niet zo goed mee gaat, namelijk de wesp. De meeste mensen zijn geen fan van dit insect, maar ze zijn goed voor de natuur én voor de mens. Dus daarom is het een must om ook beter te gaan zorgen voor deze beestjes. Of je ze nu leuk vindt of niet. Dus weg met al die wespenvallen en vliegenmeppers.  

De wesp is heel belangrijk voor ons en de natuur. Zo helpen ze om plagen te voorkomen van onder andere bladluizen en rupsen. Daarnaast bestuift de wesp planten door het drinken van hun nectar. Een nest van 6.000 wespen kan in één week maar liefst een half miljoen vliegen en meer dan 100.000 muggen vangen. Echte opruimers dus!  

En ja, die wespensteken daar word je niet echt blij van. Dus ergens logisch dat de wesp niet jouw lievelingsdier is. Maar het samenleven met de wesp is eigenlijk heel makkelijk. Zolang je ze met rust laat en respecteert zijn het heel lieve beestjes. Wanneer er een wesp op je afkomt, blijf dan kalm. Hij zal niet zomaar steken en vliegt vanzelf weer weg. En, mocht je een wespensteek willen vermijden, draag dan geen felle kleuren of sterke parfum. Hier kunnen ze agressief van worden. Maar over het algemeen doen deze beestjes geen steek kwaad. 

Onderkruipsels in het Rijksmuseum  

Tijd voor nog meer insecten! Want vanaf vrijdag kun je verschillende onderkruipsels bewonderen in het Rijksmuseum. Bewonder duizend kleurrijke vlinders, harige spinnen, kleine kevers en reuzemieren én waarom zij zo belangrijk zijn. Geen zorgen, ze lopen niet zomaar rond. Daarnaast kun je ook veel kunst bewonderen ter ere van de wereldberoemde neushoorn Clara. Zij maakte een rondreis door Europa in de 18e eeuw, ver weg van haar geboorteland India.  

En, leuk nieuws voor vrienden van de VriendenLoterij. Want met de VIP-kaart kun je gratis een bezoekje brengen aan het Rijksmuseum.  

NK tegelwippen: meer groen! 

Dan het laatste nieuwtje uit de natuur: het NK tegelwippen. Het tegelwippen is nog in volle gang met als doel zoveel mogelijk tegels vervangen door groen. Dit is enorm goed voor de egels, wespen, onderkruipsels en alle andere dieren die jouw tuintje wel eens bezoeken. Een groene tuin is makkelijk in onderhoud, maar heeft wel wat liefde nodig. Zorg dat je water geeft wanneer nodig en verwijder onkruid zodra het verschijnt. Breng in de herfst een laag compost aan en plant zoveel mogelijk winterharde planten. Zo heb je heel het jaar door een groene tuin! Daar wordt de natuur enorm blij van en jijzelf waarschijnlijk ook!