Vrije tijd

Vrouwenbladen over eenzaamheid: "Houd elkaar in de gaten"

Iets vaker naar elkaar omkijken. Dat is waar het om draait tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Uit een peiling van EenVandaag blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders weleens eenzaam is. En dat is schrikken. Daarom is het belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan dit thema.

Vrouwenbladen als Nouveau, Margriet, Flair en Libelle doen dat gelukkig. Bij Koffietijd vertellen hoofdredacteuren Claudia Straatmans, Helene van Santen, Marije Veerman en Hilmar Mulder hoe zij dat aanpakken.

Reeks bijzondere vriendschappen

Helemaal alleen in je eenzaamheid hoef je volgens Margriet niet te zijn. In het afgelopen nummer wilde Helene dat graag overbrengen. Daarom stond in Margiet een mooie reeks verhalen met de titel 'Dankzij jou ben ik niet meer eenzaam.' "Het is een mooie reeks geworden met verschillende mensen die elkaar hebben gevonden. Denk aan iemand van 88 die nu vrienden is geworden met een jongen van 28. Daarnaast besteden we online regelmatig aandacht aan het thema. Bijvoorbeeld wat je het beste kunt doen als je eenzame gevoelens hebt", aldus Helene. 

Ook publiceerde Margriet een artikel over wat je kunt doen als je je eenzaam voelt. Meer weten? Lees het artikel hier.

Eenzaamheid bij 30-jarigen

Er wordt vaak gespeculeerd of verwacht dat alleen oudere mensen last hebben van eenzaamheid. Maar het speelt ook onder jongeren. Uit de peiling van EenVandaag blijkt dat maar liefst 37 procent van de mensen tussen de 18 en 35 jaar eenzaam is. Daarom besteedt ook Flair momenteel veel aandacht aan het onderwerp. Met name online. "We hebben veel reportages gepubliceerd van eenzaamheid onder jongere mensen. Dat zie ik ook bij mensen tussen 30 en 40 jaar. In je studententijd is het makkelijk om op de kamer van je buurvrouw te kloppen en naar de stad te gaan. Als je eenmaal een huis hebt gekocht en een gezin hebt gekregen dan mis je vaak die vriendengroep van vroeger." Dit thema leeft in elke laag van de samenleving. 

Lees hier de reportages van Flair over eenzaamheid bij jongeren.

Gevolg van armoede

Ook bij Nouveau wordt het onderwerp eenzaamheid veel besproken. Op dit moment doen ze dat in combinatie met een ander maatschappelijk thema, namelijk armoede. Want deze twee onderwerpen hebben meer met elkaar te maken dan je denkt. Claudia vertelt: "Als je het financieel minder hebt, wat in deze tijd natuurlijk heel erg speelt, kan het zijn dat je eenzaam wordt omdat je aan heel veel dingen niet meer mee kan doen." Ook neuropsycholoog Margriet Sitskoorn sprak hier laatst over bij Koffietijd. Zij vertelde dat "Leven in armoede of financiële stress ervaren, ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je er niet meer bij hoort. Voor het erbij horen moet je uitjes maken, kleren hebben en verjaardagen vieren. Als dat niet meer mogelijk is, kun je je eenzaam gaan voelen."

Wanneer je je eenzaam voelt, is het van belang om daar met iemand over te praten. En dat kan tot iets heel moois bloeien. Daarover staat een mooi verhaal in Nouveau. Namelijk een interview met een bekende weduwnaar en weduwe: Jeroen Kramer en Leoni Jansen. "Zij kwamen allebei alleen te staan toen hun partner overleed. Ze gingen met elkaar praten over het rouwproces, toen het wonderlijke gebeurde: ze werden verliefd geworden. Rouw en verliefdheid kan heel dichtbijstaan op dat moment. Samen staan ze in het blad met de insteek: Iedereen knapt op van een praatje met iemand", vertelt Claudia. 

Heb 'warme ogen'

Iets meer naar elkaar omkijken. Dat is het belangrijkste als het gaat om het thema 'eenzaamheid'. En dat kun je het makkelijkst dichtbij huis doen, dus je buren! Daarom was het bij Libelle tijdens Burendag een groot thema. Libelle belichtte verhalen waarin buren elkaar steunen in goede en in slechte tijden. Hilmar: "We deden een klein onderzoek naar de band die men heeft met de buren. 47 procent gaf aan een fijne band te hebben met de buren. Het leek mij daarom leuk om dat getal óver de 50 te hebben. Daarom stond het nummer vol met positieve verhalen over wat de impact kan zijn om fijne buren te hebben. Dat je dichtbij iemand hebt die wat voor je kan betekenen."

Volgens Hilmar is namelijk niets zo fijn om van dichtbij mensen te hebben die er voor je kunnen zijn. "We vergeten wel eens om de kleine dingen te waarderen en het 'kleine contact' te hebben. We zouden wat meer 'warme ogen' moeten hebben. Daar bedoel ik mee dat we elkaar best wat meer in de gaten mogen houden: waarom zie je die oude dame niet meer door de straat lopen? Zou ik boodschappen voor haar kunnen doen? Het is heel waardevol als je je contacten naast de deur goed hebt." 

Een mooie boodschap van alle vier de dames, die we allemaal mogen meenemen. Dus: kijk iets meer naar elkaar om de komende tijd. 

Bekijk onderstaand fragment waarin de vier hoofdredacteuren aan tafel zitten bij Koffietijd, om het thema 'eenzaamheid' te bespreken.