Cultuur

Drie tips om je onder te dompelen in het Nederlandse water

Elk jaar is het op de laatste donderdag van september de Wereld Maritieme Dag, bedacht door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de Verenigde Naties (VN). Dit jaar was het op 29 september weer zover.

Een mooie reden voor de redactie van Koffietijd om drie locaties op een rijtje te zetten waar je meer kunt leren over de maritieme wereld. Met een VriendenLoterij VIP-kaart kun je met korting of zelfs gratis erheen.

Zuiderzeemuseum

Altijd al willen weten hoe het leven er rondom de voormalige Zuiderzee in 1932 uitzag? Of wil je meer leren over de geschiedenis vóór de komst van de Afsluitdijk? Het is allemaal mogelijk in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Je komt alles te weten over het leven van de toenmalige bewoners en hun verhalen. Loop door de klinkerstraatjes langs een van honderdveertig historische gebouwen of kijk mee met de ambachtslieden. Mocht je hongerig geworden zijn, eet dan een vers gerookt visje bij de visrokerij.  

- Benieuwd? Klik dan hier

Grebbelinie Bezoekerscentrum

Als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog, dan is het Grebbelinie Bezoekerscentrum een bezoekje waard. Deze waterlinie in Renswoude is een van grootste waterlinies van Nederland. Door verschillende veldtelefoons, animaties, films en voorwerpen kom je achter het verhaal van deze historische locatie. Van de ontwikkeling ervan tot het verhaal van meer dan 200 jaar landsverdediging.    

Dit weekend kun je ook mee op de open rondleiding door het Fort aan de Buursteeg. Tijdens de wandeling van ongeveer 2 km langs bunkers, betonnen kazematten en grachten leer je alles over hoe Nederland zich voorbereidde op de oorlog in mei 1940. Maar ook hoe het fort in handen kwam van het Duitse leger.  

- Nieuwsgierig? Klik dan hier

Zeeuws maritiem muZEEum

In het prachtige Zeeland is het Zeeuws maritiem muZEEum te vinden. Leer alles over de zeevaarders van vroeger en nu. Over de overwinningen van de helden, maar ook over hun tegenslagen. Door de ogen van een jonge Cees van der Burght ontdek je hoe het leven was in de Tweede Wereldoorlog in Vlissingen, waar hij opgroeide. Aan het begin van de oorlog stortte er op een paar honderd meter van zijn huis een gevechtsvliegtuig neer. Door tussen de puinhoop te gaan schetsen verwerkt hij de indrukken die hij krijgt. Al deze tekeningen en meer heeft hij nagelaten aan het muZEEum en zijn nu te zien.

- Enthousiast? Klik dan hier

Nog meer uitjes? 

Met een VriendenLoterij VIP-kaart krijg je bij veel leuke uitjes korting op je entree, óf mag je zelfs gratis naar binnen. Er zijn maar liefst 125 musea en parken aangesloten bij de VriendenLoterij.