Dieren

Dierenvoedselbanken geven een steuntje in de rug

Steeds meer baasjes vragen om hulp bij de zorg van hun huisdieren. Dat is te merken aan de extra inloop bij dierenvoedselbanken. Dit komt grotendeels door de financiële gevolgen van de forse inflatie én naweeën van het coronavirus die mensen niet kunnen dragen.

In Koffietijd spraken we met Esther en Jane van Stichting Dierenlot, ondersteund door de Nationale Postcode Loterij. Elke dag zetten zij zich in om het dierenleed in ons land te voorkomen. Van ernstige situaties, waarbij dieren aangereden zijn, tot aan baasjes helpen die hun huisdier de juiste zorg niet kunnen bieden.   

Dierenvoedselbanken 

In het laatste scenario merkt de organisatie steeds meer behoefte vanuit de samenleving. Gezinnen komen, door welke reden dan ook, financieel steeds minder makkelijk rond en zijn daarmee genoodzaakt naar de voedselbank te gaan. En wat als je ook een trouwe viervoeter hebt in huis, die je moet voorzien van voedsel en een goed leven?   

Voor deze mensen is de dierenvoedselbank een enorme redding. Om deze dierenvoedselbanken draaiende te houden zijn er grotere dierenorganisaties die bijspringen. Alle producten moeten namelijk ergens vandaan komen, en daar helpt Stichting DierenLot bij.   

Pallets vol goederen 

Verschillende dierenvoerleveranciers ontvangen producten die niet meer het reguliere verkoopkanaal in kunnen. Dit door onder andere foutieve etiketten of producten die te dicht op de houdbaarheidsdatum zitten. Daarnaast is de online keten hierin ook een grote speler, want veel retourproducten zijn niet meer geschikt om opnieuw in de verkoop te gaan. Normaliter worden deze producten vernietigd, maar Stichting DierenLot steekt daar een stokje voor en haalt deze op. Daarmee ontvangen ze zeer regelmatig pallets vol met dierenvoer- en benodigdheden die gedistribueerd worden onder dierenvoedselbanken.  

Korte – en lange termijn

Met Stichting DierenLots’ hulp zorgen ze er niet alleen voor dat de mensen en dieren op korte termijn geholpen worden, ze dragen hiermee ook bij aan een groter geheel van de overvolle asielen. "Ook al zouden veel mensen hun huisdier niet willen afstaan aan het asiel, is soms een asiel ook niet mogelijk vanwege de hoge administratiekosten. Juist dan ligt dumping of verwaarlozing op de loer", aldus Jane.  Door in ieder geval in de basisbehoeften van de dieren te voorzien kan voorkomen worden dat (huis)dieren aan hun lot worden overgelaten.