Dieren

Waarom wij dierendag op 4 oktober vieren

Vandaag zetten we onze huisdieren éxtra in het zonnetje, eten we even geen vlees en vieren we het leven van alle dieren op de wereld. Het is namelijk dierendag! Maar waarom vieren we dat op 4 oktober?

De redactie van Koffietijd zocht het uit. 

Vier dierendag

Wereldwijd besteden we op 4 oktober extra aandacht aan dieren. En dat doet iedereen op zijn eigen manier. De één vertroetelt zijn eigen huisdier net wat meer. De ander eet geen vlees of andere dierlijke producten zoals eieren en kaas. Of je steunt een goed doel rondom dieren, zoals Stichting Dierenlot

Heilige dierenvriend

En die speciale datum gaat ver terug in de tijd. 4 oktober is namelijk de sterfdag van de heilige Sint Franciscus van Assisi (1181 – 1226). Hij was een enorme dierenvriend uit Italië. Hij gaf veel om het leven van daklozen, arme mensen én ook om de dieren. Als we de verhalen van vroegere geschiedkundigen mogen geloven, gaf Van Assisi ook preken aan dieren. 

Werelddierendag

Maar we vieren dierendag niet al sinds de dertiende eeuw. De eerste werelddierendag vieren we pas sinds 1929. En dat kwam door Ilse Winter uit Tjechië. Zij schreef in 1927 een brief aan Margaret Ford in Londen, waarin ze ervoor pleitte om één dag in het jaar het leven van de dieren te vieren. Margaret was op dat moment wereldvoorzitter van de dierenbescherming en ontving het verzoek met open armen. Samen bedachten ze een datum voor de dag. Dus kwamen ze op de dag dat de Katholieke Kerk Franciscus herdacht, oftewel zijn sterfdag op 4 oktober. 

Dierendag was op dat moment nog niet over de hele wereld verspreid. In het eerste jaar werd de feestdag gevierd in enkele steden in Amerika, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Australië en Indië. De eerste keer dat Nederland dierendag vierde, was het jaar daarna, in 1930. Het begon vooral met beschouwelijke artikelen in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier. Sinds de jaren 60 wordt de feestdag door dierenactivisten gegrepen. En kwamen er steeds meer activiteiten om kinderen bij het onderwerp te betrekken. 

Zelf iets doen?

Naast dierendag, is het vandaag ook eet geen dierendag. De dag om een keertje iets anders te eten dan vlees. Zo doe je op een makkelijke manier iets voor de aarde én je gezondheid. London maakt daarom iets heel lekkers in de keuken: namelijk een vegetarische clubsandwich. In plaats van kip en bacon, gebruikt London een lekkere portobello. Lees hier het recept.