Dieren

Dierenambulance: waarom vrijwilligers én financiering zo belangrijk zijn 

Stichting DierenLot zet zich in voor het lot van dieren. Denk aan opvangcentra, dierenasiels en natuurlijk ook de dierenambulance.  Dierenambulances transporteren dieren in nood en bieden noodhulp aan. Ze kunnen snel ter plaatse zijn en zo veel dieren direct helpen. Daarom zijn de dierenambulances enorm belangrijk.  

Dierenambulance 

De dierenambulances zijn dagelijks door heel het land op weg om dieren in nood te redden. Van het verzorgen van zieke of gewonde dieren, tot aan het vervoeren van de dieren naar asielen of opvangcentra. Helaas zijn de dierenambulances nog steeds afhankelijk van de financiering vanuit de gemeente en subsidies van bijvoorbeeld Stichting DierenLot.  

Denk aan de kosten die worden gemaakt zoals het aanschaffen van voer, dierenartskosten, medicijnen, verbouwingen, nieuwe hokken of transportproblematiek. Maar veel organisaties worden nog te weinig ondersteund door gemeentes. Veel gemeentes nemen te weinig verantwoordelijkheid in dit probleem.  

Vrijwilligers: goud waard 

Door te weinig geld kunnen dierenambulances niet optimaal aan het werk. Zo zijn er vaak te weinig ambulances die in een gemeente rondrijden waardoor er keuzes gemaakt moeten worden in welk dier meer prioriteit heeft. Terwijl ze natuurlijk alle dieren willen helpen. Zonde, want alle vrijwilligers zijn goud waard en zouden er alles aan doen om elk dier in nood te kunnen helpen. In hun vrije tijd staan zij klaar voor de ambulance en alle dieren in nood.  

Het vrijwillig werken voor de dierenambulance is niet alleen hard werken, maar het brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Dieren kunnen namelijk verschillende ziektes bij zich dragen die de vrijwilligers ook ziek kunnen maken. Het is daarom essentieel dat er meer geld vrijkomt voor deze essentiële dienst.  

Wat kun jij doen?  

Als je een gewond dier ergens vindt - vooral op een plek waar ‘ie verder gewond kan raken - is het altijd verstandig om de lokale dierenambulance te bellen. Kun je dit nummer niet vinden? Bel dan het landelijke meldnummer 114.

Pak de dieren nooit zelf op, want ze kunnen hierdoor nog verder in de problemen komen. Dus schakel altijd eerst de dierenambulance in!  

Wil jij dat er meer geld vrijkomt voor de dierenambulances? Steun dan Stichting DierenLot. Zo kunnen er meer ambulances komen die dieren veilig kunnen vervoeren en helpen.