Gezondheid

Nieuwe campagne 'Ik ben niet te stoppen, Parkinson wel'

Morgen, 11 oktober, gaat de campagne ‘Ik ben niet te stoppen, Parkinson wel’ van start. Met de campagne wil ParkinsonNL meer zichtbaarheid geven aan mensen met Parkinson. Bij de ziekte denken mensen toch vaak nog aan een trillende oude vrouow of man, maar Parkinson kent vele gezichten.

Vandaag in Koffietijd spraken wij met Kim Verbaarschot, Erik Vrijhoeven en Floor Schiffers. Zij hebben alle drie de ziekte van Parkinson en zijn de hoofdpersonen in de nieuwe campagne van ParkinsonNL. Kim, Erik en Floor willen met de campagne laten zien dat de ziekte vele gezichten kent. En, hoe hun leven is veranderd sinds hun diagnose.

Parkinson

Het is de snelst groeiende neurologische aandoening te wereld en in Nederland neemt de ziekte ook sterk toe, volgens neuroloog prof. Dr. Bas Bloem. Hij is als neuroloog verbonden aan de campagne van parkinsonNL. Van de mensen die de diagnose ziekte van Parkinson krijgen, is 30% onder de 65 jaar. Daarvan is een aanzienlijk aantal mensen onder de 50 of zelfs 40 jaar. Het aantal jonge mensen die de diagnose krijgt wordt steeds groter. Parkinson is niet de ziekte waar je meteen dood aangaat, maar het pakt beetje bij beetje steeds meer van je leven af. Elke ochtend is het bij het opstaan weer de vraag of je een goede of slechte dag hebt.

Campagne ‘ik ben niet te stoppen, parkinson wel’

In de campagne willen Kim, Floor en Erik laten zien dat zij ondanks hun diagnose niet te stoppen zijn. Kim is pas 37 en weet nu een jaar dat ze Parkinson heeft. Voor haar was de diagnose een opluchting omdat ze puzzelstukjes toen op z’n plek vielen. Maar, ze is niet bij de pakken neergaan zitten en doet nog steeds alle dingen die ze voorheen ook deed. Alleen gaat het niet meer op de automatische piloot.

Floor is 79 en weet al vier jaar dat ze Parkinson heeft. Ondanks dat haar handen wat stijver zijn en dingen daardoor langzamer gaan is ze nog heel druk met haar eigen onderzoek. Samen met andere mensen van haar werkgroep verzamelt ze graag rondom aanvullende therapieën. Om zo hopelijk Parkinson tegen te gaan of te verminderen met voeding, mindset en levensstijl. En als laatste Erik, hij is echt niet te stoppen in het maken van muziek. Zo speelt hij dagelijks trompet en zorgt hij ervoor met medicatie dat dat nog lukt.

ParkinsonNL heeft een eenmalige bijdrage gekregen van de Nationale Postcode Loterij.