Artikelen

Pia Douwes verloor haar grootste liefdes

Ze is één van de bekendste Nederlandse musicalsterren die ons land rijk is: Pia Douwes. Pia heeft al veel musicals en theaterstukken op haar naam staan, zowel in het binnen- als buitenland. Toch was het de afgelopen periode niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

De afgelopen jaren heeft ze een pittige tijd gehad. Nadat ze een burn-out kreeg verloor ze haar vader, haar moeder én haar stem. Maar gelukkig heeft ze zich teruggevochten en maakt ze haar rentree in de musical ‘The Prom’.  

De vrouw achter de naam Pia Douwes

Petronella Irene Allegonda Douwes, ook wel Pia Douwes, is één van de grootste musicalsterren die Nederland heeft. Als klein meisje wilde Pia eigenlijk verzorgster worden in de gehandicaptenzorg. Maar ze kiest uiteindelijk toch voor haar grootste passie: dansen en muziek. Na haar middelbare school studeert Pia drie jaar aan de Brooking School of Ballet in Londen. In 1987 mag ze voor het eerst meespelen in een musical van het Koninklijk Theater Carré: ‘Cats’.   Dit wordt Pia haar doorbraak in de musicalwereld en ze speelt hierna grote rollen, zoals in ‘Les Misérables’. Hier wordt Pia ook door internationale musicalproducenten en -schrijvers ontdekt en speelt ze de hoofdrol tijdens de wereldpremière van de musical ‘Elizabeth’ in Wenen. Ze krijgt hierdoor een grote naam in de musicalwereld en wordt jarenlang overladen met prijzen. Pia is zesmaal verkozen tot de beste musicalvertolker en in 2002 won ze de John Kraaijkamp Musical Award. Naast haar werk binnen de musicals is Pia actief al ambassadrice van de Ingeborg Douwes Stichting en is ze ook in verschillende televisieprogramma’s en series te zien.

Pia verloor haar vader, haar stem en haar identiteit

Het is wel duidelijk dat Pia een vrouw is die weinig heeft stil gestaan. Toch heeft deze musicalster een zeer zware periode achter de rug, waardoor ze een tijd moest stoppen met haar grote passie. Meer dan vijf jaar geleden kwam Pia in een burn-out terecht en twee jaar later verloor ze haar vader. Door deze opeenstapeling van gebeurtenissen was het een enorm zware tijd voor haar, zowel psychisch als lichamelijk.   

Pia verloor overigens niet alleen haar vader, haar anker in haar leven, maar ook haar belangrijkste instrument: haar stem. “Ik was mijn identiteit en al mijn zelfvertrouwen kwijt”. Er waren veel specialisten die zeiden dat ze haar prachtige stem nooit meer terug zou krijgen, maar ze wilde niet opgeven en ging opzoek naar de juiste hulp. Pia vond uiteindelijk een logopediste die haar het zelfvertrouwen teruggaf en die haar vertelde dat haar stem er nog zeker was. Daarnaast startte ze met het coachen op musicalopleidingen wat ervoor zorgde dat ze ook zichzelf weer terugvond. “Het coachen heeft mij het contact met het theater niet doen verliezen.” Het zorgde ervoor dat ze weer meer kracht en zin kreeg in haar werk én dat ze uiteindelijk haar stem terugkreeg. 

Dankbaarheid voor de liefde en steun 

Na meer dan drie jaar afwezigheid, is Pia Douwes weer terug op de planken. Sinds afgelopen september is ze namelijk weer te zien in de nieuwe musical ‘The Prom’. Het was spannend voor haar om weer na zo’n lange tijd te starten met een nieuwe productie. Uiteindelijk was dit nodig om haar vertrouwen en daarmee ook haar stem weer terug te krijgen. “Alles bij elkaar heeft het ervoor gezorgd dat ik die première heb staan spelen”. Pia is door de afgelopen jaren zoveel sterker geworden en dat merkte ze vooral toen ze een half jaar geleden ook haar moeder verloor.   

Het rouwproces rondom haar moeder was zo anders dan bij haar vader. “Mijn vader heeft gevochten. Mijn moeder heeft los gelaten. Dit heb ik meegenomen en heb zelf ook een stukje kunnen loslaten.” Twee dagen na het overlijden van haar moeder ontving Pia de Musical Oeuvre Award. Dit was voor haar surrealistisch omdat ze na drieënhalf jaar afwezigheid dacht dat ze nooit meer terug zou komen. Toch kon ze genieten van haar prijs. Ze realiseerde zich, door de award, wat ze de afgelopen 35 jaar heeft neergezet en dat ze vooral enorm dankbaar is voor haar ouders. “Ik ben dol op het theatervak. Ik heb dit kunnen doen door de liefde en steun van mijn familie. Liefde is heel belangrijk op het toneel”.