Cultuur

3x cultuur snuiven in het zonnetje

Bijna de hele maand oktober hebben we al genoten van het warme herfstweer en ook dit weekend is het raak. Het blijft droog, hier en daar een zonnetje en de temperatuur is boven de 20 graden. Het perfecte moment om eropuit te gaan, cultuur op te snuiven en een beetje bruin te worden.

De Koffietijd redactie zocht drie fantastische plekken uit die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan en waar je heerlijk van het weer kan genieten. Met een VriendenLoterij VIP-kaart kun je met korting of zelfs gratis erheen.

Kinderdijk

De Kinderdijk is een typisch Hollands uitje. Met haar molens en polders leer je alles over de samenwerking tussen natuur en techniek. Want weet jij hoe we slim met water kunnen omgaan op een duurzame manier? Bij de molens leren ze je alles over het op peil houden van water. Geniet van het buiten zijn op de rondvaartboot. Vergeet geen bezoekje te brengen aan de museummolens. Als je nog meer informatie wil over het zeeniveau kun je in de Hulpgemaal De Fabriek een film erover kijken.

Benieuwd? Klik dan hier

Museum Schokland

Dat Nederland een waterland is weten we allemaal, maar in de 8000 jaar oude bewonersgeschiedenis van Schokland kom je pas echt achter de eeuwenoude relatie tussen water en de Nederlanders. Het is dan ook niet voor niets dat het voormalige eilandje in de Zuiderzee in 1995 als eerste Nederlandse erfgoed benoemd als UNESCO Werelderfgoed.   In Museum Schokland leer je alles over de geschiedenis van Schokland, maar ook actuele verhalen over migratie en hoe is het om te leven met water. Het oudste museum van Flevoland bestaat dit jaar ook nog eens 75 jaar! Dat vraagt natuurlijk om een jubileumtentoonstelling.  

Nieuwsgierig? Klik hier

Nederlands Vestingmuseum

In de prachtig bewaarde stad Naarden-Vesting bevindt zich op bastion Turfpoort het Nederlands Vestingmuseum. Het is één van de zes verdedigingswerken op een erfgoed locatie uit de 17e eeuw. In haar nog grotendeels oorspronkelijke staat geeft het een goed inzicht hoe Nederland werd verdedigd met water, forten en vestingen. Binnen in het museum vind je kanonkelders van de kazematten. Hier staan diverse exposities.  

Vergeet tijdens je bezoek niet het buitenterrein te bezichtigen, waar je rondloopt in een parkachtige omgeving. Geniet hier van het fraaie uitzicht over de vestingwerken. Het museum en de stad hebben een bijzondere band met Napoleon Bonaparte: Als Franse Keizer inspecteerde hij Naarden-Vesting op 21 oktober 1811, tijdens zijn bezoek aan Nederland. Sinds het bezoek van Napoleon zijn de vestingwerken van Naarden nauwelijks veranderd, waardoor we een goed inzicht krijgen in de oorlogsvoering in de Franse Tijd.  

Meer weten over het Nederlands Vestingmuseum? Kijk hier

Nog meer uitjes? 

Met de VriendenLoterij VIP-KAART krijg je bij veel leuke uitjes korting op je entreekaart, óf mag je zelfs gratis naar binnen. Er zijn maar liefst 125 musea en parken aangesloten bij de VriendenLoterij.