Acties

Plastic Fashion-campagne is gestart

Plastic... We komen het overal tegen. In de supermarkt, op straat, maar ook in onze kleding. Want wist je dat bijna 70% van alle kleding ter wereld gemaakt is van plastic? De Plastic Soup Foundation wil hier verandering in brengen en startte vanochtend de Plastic Fashion-campagne.

Directeur Maria Westerbos en ambassadeur Roos Blufpand vertellen erover in Koffietijd.  

Het is vandaag de dag nog hard nodig dat organisaties als de Plastic Soup Foundation strijden tegen de plasticsoep in onze oceanen. 35% van alle mariene microplastics is afkomstig van synthetisch textiel en dat is zorgwekkend. Om onze samenleving hiervan bewust te maken is de Plastic Fashion-campagne gestart.  

Hiermee hopen ze de kledingindustrie over 5 jaar betere kwaliteit kleding te laten produceren die 50% minder plasticvezels verliest. Want momenteel zijn de menselijke gezondheidsrisico’s hoog en voor kleine kinderen nog groter. Zij kruipen over de grond en stoppen van alles in hun mond. Daarmee ademen ze twee keer zoveel plasticvezels in als volwassenen en slikken er wel twaalf keer zoveel in.   

Gezondheidsrisico’s 

Het is dus een feit dat we letterlijk onze eigen kleren inademen. Doordat onze kleding slijt verliest het synthetische vezels die in onze longen terecht komen. Wat daar het effect van is blijkt uit het rapport Do Clothes make us sick? Fashion, Fibres and Human Health. Het rapport biedt een overzicht van alle tot op heden wetenschappelijk vastgestelde effecten van plastic-microvezels op diverse organen en het immuunsysteem.  

Zo blijkt dat synthetische vezels chronische ontstekingen kunnen veroorzaken in de longen. Ook is er een duidelijk verband tussen de hoge blootstelling aan nylonvezels en twee soorten prikkelbare darmziekten.   

De kledingindustrie 

De Europese Commissie heeft de ambitie uitgesproken om de textielindustrie rond 2030 aanzienlijk te hebben verduurzaamd. Vóór eind 2022 zouden er al maatregelen bekend worden gemaakt om het verlies van synthetische vezels te voorkomen en terug te dringen. Met deze strategie moet fast fashion, kleding van slechte kwaliteit, out of fashion raken. Worden er hergebruiks- en reparatiediensten een trend én moeten producenten hun verantwoordelijkheid nemen voor de gehele waardeketen van hun producten.    

De consument 

Wat kan je thuis als consument allemaal doen om bij te dragen aan het verminderen van plastic microvezels? Directeur Maria Westerbos geeft ons de tip om wasjes altijd op 30 graden te wassen. Zorg daarbij ook dat de wasmachine vol genoeg zit, zodat er minder wrijving ontstaat tussen de kleding. Ook het gebruik van vloeibaar wasmiddel is beter dan waspoeder, gezien dit ook voor een harde wrijving zorgt.  

Wil je meer tips? Download dan de gids via deze pagina.  

Foto: Plastic Soup Foundation