Cultuur

Stem op jouw favoriete museum voor de Museumprijs 2022

De VriendenLoterij Museumprijs is weer van start gegaan en dit jaar met het thema ‘Beste Buur’. Vanaf vandaag, maandag 7 november 2022, kan het publiek stemmen op het museum dat hun het meeste aanspreekt. Wordt Centraal Museum, Het Scheepvaartmuseum of Stadsmuseum Harderwijk de gelukkige winnaar?

Elk jaar wordt De VriendenLoterij Museumprijs uitgereikt aan een Nederlands museum met onderscheidende presentaties of activiteiten. Musea konden zich aanmelden en een vakjury boog zich over de inzendingen. Daar zijn nu drie genomineerden uitgekomen waar het publiek vanaf 7 november op kan stemmen. De hoofdprijs? 100.000 euro! Geld wat ze kunnen inzetten voor het museum zelf.

De prijs

In 1990 is de prijs opgericht door het Prins Bernhard Cultuurfonds en is daarmee de eerste Museumprijs in Nederland. Het wordt dan ook gezien als een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld.

Sinds 2007 wordt de prijs van 100.000 euro jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij. Doordat het publiek de laatste stem heeft maakt elk museum evenveel kans om te winnen. Vorig jaar won Kasteel Hoensbroek de grote prijs, in 2020 was dat Naturalis en in 2019 was dat Stedelijk Museum Schiedam. Grote namen om op te volgen dus.

Beste Buur

Dit jaar is het thema ‘Beste Buur’. Een museum richt zich als buurtgenoot namelijk op omwonenden, collega-instellingen en bedrijven uit de buurt. Het heeft een belangrijke sociale positie in de directe omgeving. Een museum verbindt! 

De genomineerden

De genomineerden van dit jaar zijn (in willekeurige volgorde):

Meer weten? Klik op de link om meer te lezen over het museum en kijk de video waar Loretta Schrijver je kort uitlegt wat het museum zo bijzonder maakt!

Wie gaat de prijs van 100.000 euro winnen?