Entertainment

Alles wat je wilt weten over het nieuwe seizoen van The Crown

Op 9 november kunnen royalityfans hun hart ophalen, want het nieuwste seizoen staat op Netflix. Het is het vijfde seizoen in de reeks en de derde keer dat een gloednieuwe cast in de rollen kruipt van de Britse royals.

Ook de redactie van Koffietijd is fan van deze hit van een serie. Daarom mogen wij niet achterblijven en heeft onze Patrick zelfs een aantal acteurs uit de serie gesproken. Exclusief voor onze Koffietijdkijkers. 

Gloednieuwe cast

Maar eerst naar The Crown seizoen vijf! Voor lezers die nog onbekend zijn met de serie: De Netflix-serie volgt de levens van Britse Royals, met Queen Elizabeth II in het speciaal. De serie is een onwijs succes en heeft voor alleen de eerste vier seizoenen al meer dan twintig Emmy Awards in de wacht gesleept. Het opmerkelijke aan deze serie is ook dat om de twee seizoenen de cast wordt gewisseld. Nieuwe acteurs spelen namelijk de oudere versie van de personages. Ook het vijfde seizoen, waarin we de Britse royals in de jaren 90 volgen, heeft een gloednieuwe cast.  

'Dubbele disclaimer nodig'

Er wordt langer gesproken over het vijfde seizoen van The Crown. De serie staat namelijk onder vuur omdat Netflix deze keer een disclaimer toevoegt aan het seizoen. Volgens critici is de serie namelijk 'fictieve drama' en denken té veel kijkers dat álles klopt. "En dat is echt niet zo", meent ook royaltydeskundige Justine Marcella. "De feiten over de geschiedenis kloppen. Bijvoorbeeld over de onafhankelijkheid van Oekraïne. Maar dat betekent niet, dat de gesprekken achter de paleismuren precies zo geweest zijn. Daarom pleit ik zelfs voor een dubbele disclaimer. Eén op het begin en één op het eind van de serie."

Verliefd op Charles

Over de cast is Justine wel te spreken. En dan met name Dominic West, die Charles speelt. "Ik ben al jaren verliefd op Dominic. Je ziet ook dat ze vooral naar de kleine mimiek gekeken hebben. Het bijten dat Charles bijvoorbeeld op zijn lippen doet, maar ook intonaties en manieren van spreken." Over Elizabeth Debicki is de royaltydeskundige minder enthousiast, "die vind ik te lang en te spichtig. Maar ze gebruikt de ogen wel heel goed. Wanneer ze naar beneden en omhoog kijkt." Daarnaast heeft Justine een zwak voor de grote liefde van Margaret. Oftwel Peter Townsend, gespeeld door Timothy Dalton. "Hij is een genot om naar te kijken."

Exclusief interview

Patrick Martens - groot fan van de serie - kreeg de eer om de cast van The Crown te interviewen. Zo sprak hij met Marcia Warren (Queen Elizabeth, The Queen Mother), Claudia Harrison (Princess Anne) en James Murray (Prince Andrew) via Zoom. Hoe gaaf is dat?! Bekijk het fragment hieronder.