Entertainment

Black Panther is terug, zonder de Panther

Heb jij de fantastische Marvelfilm ‘Black Panther’ uit 2018 gezien? Dan is er nu goed nieuws. Het tweede deel van de film ‘Black Panther: Wakanda Forever’ is sinds vandaag te zien in de bioscoop! Maar, hoe gaat het verhaal verder, zonder de enige echte Black Panther Chadwick Boseman?

De eerste film 'Black Panther' werd bekroond met drie Oscars en is volgens verschillende critici één van de beste Marvelfilms ooit gemaakt. De film werd als baanbrekend gezien en de maatschappelijke betekenis was duidelijk. Acteur Chadwick Boseman vertolkte de rol van T’Challa: de Black Panther, waar hij meerdere awards voor won en heel veel lof voor kreeg. De wereld was dan ook geschokt toen Chadwick op 43-jarige leeftijd plotseling overleed in 2020. Hij leed al vier jaar aan darmkanker, iets wat hij voor de buitenwereld geheim wist te houden. In 2020 verloor hij dit gevecht.  

Na het succesvolle eerste deel uit 2018 werd al snel een vervolg aangekondigd, met Ryan Coogler weer als regisseur en schrijver. Na de dood van Chadwick Boseman was de toekomst van het vervolg toch nog best onzeker. Het kostte de regisseur enige tijd om te beslissen of ze wel een vervolg wilden maken op de Marvel-kaskraker. Was dat wel mogelijk zonder de hoofdrolspeler? Nadat werd besloten dat het vervolg er wel zou komen, werd het script herschreven.

Black Panther

Voor wie het eerste deel niet gezien heeft: de Black Panther verschijnt voor het eerst in de Marvelfilm 'Captain America: Civil War'. Nadat die oorlog overwonnen is, keert prins T’Challa (Chadwick Boseman) in 'Black Panther' terug naar huis. In de verscholen Afrikaanse natie Wakanda neemt hij zijn rechtmatige plek als koning in. Wanneer twee vijanden samenspannen om Wakanda te vernietigen, moet de superheld zijn moed als koning en Black Panther verzamelen. Geconfronteerd met verraad en gevaar moet de Panther samenwerken met zijn bondgenoten om zijn vijanden te verslaan en zijn Wakanda te redden.

Wakanda Forever

Door de dood van de acteur was het lang onduidelijk wat er zou gebeuren met het personage en het verhaal. Toch is het gelukt om een prachtig nieuw verhaal te vertellen in het tweede deel. In 'Black Panther: Wakanda Forever' neemt niemand de rol van T’Challa over. Ook in de film T’Challa is overleden en de inwoners van Wakanda eren hem.
Dat wordt al duidelijk bij de eerste scène: in plaats van de gebruikelijke, herkenbare Marvel openingstune begint de film met oorverdovende stilte. Wakanda is in rouw om het verlies van hun koning. Het is een eervol afscheid van het personage en de man achter het masker en de film komt hierdoor binnen met een knal. Het is meteen duidelijk dat dit geen standaard superheldenfilm wordt.

Na de dood van koning T’Challa strijden koningin Ramonda, Shuri, M’Baku, Okoye en de Dora Milaje om hun koninkrijk te beschermen. Veel Westerse wereldmachten willen zich bemoeien met het koninkrijk, nu het kwetsbaar is geworden. De Wakandans proberen dit nieuwe hoofdstuk te omarmen, maar tegelijkertijd zijn de strijders genoodzaakt om zich te herenigen met War Dog Nakia en Everett Ross. Zij bepalen de nieuwe koers voor het koninkrijk Wakanda.

In de film worden twee nieuwe personages geïntroduceerd: Riri Williams, ook wel Ironheart, een negentienjarige supergenie. Dit karakter krijgt in 2023 zelfs een eigen serie op Disney+! En, natuurlijk een nieuwe schurk: de slangengod Namor. Om zijn onderwaterwereld Talokan te beschermen heeft Namor het gemunt op Riri, want een van haar uitvindingen brengen zijn wereld in gevaar. Wanneer Shuri, de zus van overleden T’Challa, haar in bescherming neemt, heeft Wakanda er een nieuwe vijand bij. Hoe loopt dit af?

Cast

In de eerste film was iedereen al weggeblazen door al het talent op het witte scherm. Veel bekende gezichten uit de eerste film blijven verbazen: Angela Bassett als de koningin, Letitia Wright als Shuri, het zusje van T’Challa. Maar ook Winston Duke is terug als M’Baku en Danai Gurira als Okoye. De nieuwste schurk wordt gespeeld door Tenoch Huerta, bekend van Narcos. Ook Dominique Thorne, Michaela Coel, Mabel Cadena en Alex Livanalli schitteren in de film.  

Black Panther: Wakanda Forever draait vanaf vandaag in de bioscoop.