Gezondheid

Een extra compliment voor mantelzorgers op de Dag van de Mantelzorg

Het is 10 november, de Dag van de Mantelzorg. Is er iemand die voor jou zorgt, of ken je iemand die anderen vaak een handje helpt? Of misschien ben jij juist mantelzorger voor iemand anders. Dan is vandaag de dag om een extra complimentje te geven of te ontvangen!

Wat is mantelzorg? 

Een mantelzorger is iemand die voor een naaste zorgt en helpt met dingen die hij of zij zelf niet meer kan, bijvoorbeeld door ouderdom, een blessure of een handicap. Dat kunnen dagelijkse taken zijn als boodschappen doen of de administratie bijhouden. Maar, ook als je fulltime zorgt voor bijvoorbeeld een kind of een ouder met een handicap, ben je een mantelzorger. Zelfs iemand gezelschap houden die eenzaam is, of niet zo lekker in zn vel zit, valt onder mantelzorg.  

Krijg je voor mantelzorg betaald?

De meeste mantelzorgers krijgen niet betaald. Je hebt ook geen diploma nodig om mantelzorger te worden. Mantelzorg is iets wat je vrijwillig, uit liefde voor een ander doet, omdat je diegene kent. Vaak zijn mensen mantelzorger naast hun gewone baan. Sommige mantelzorgers krijgen wel een vergoeding. Als degene voor wie je zorgt specifieke hulp nodig heeft, bijvoorbeeld door een handicap, kun je bij de gemeente een persoonsgebonden budget aanvragen.   

Als je zelf mantelzorg ontvangt, kun je bij de gemeente ook een mantelzorgcompliment aanvragen. Dan krijgt degene die voor jou zorgt een klein cadeautje voor hun harde werk. Bijvoorbeeld een waardebon of een uitje. Wat het mantelzorgcompliment inhoudt is per gemeente verschillend. Wel is elke gemeente verplicht om zo’n compliment voor de mantelzorg beschikbaar te maken.  

Dag van de Mantelzorg

Op 10 november krijgen de 4.4 miljoen mantelzorgers in Nederland een extra schouderklopje. Door de extra hulp die zij bieden, hebben mensen het thuis veel fijner én kunnen ze langer thuis blijven wonen. Je kunt zelf je waardering tonen door een mantelzorger bijvoorbeeld eens te verrassen met een lekkere lunch of een lief kaartje.   

Ook worden er bij veel gemeenten en stichtingen activiteiten georganiseerd voor de mantelzorg. En, in sommige mantelzorgcomplimenten zitten activiteiten die een mantelzorger op deze speciale dag gratis kan doen. Er is dus genoeg wat we kunnen doen om de mantelzorgers in te laten zien dat we blij met ze zijn! Ze zijn helden en verdienen deze speciale dag dubbel en dwars. 

Je mag een mantelzorger natuurlijk altijd een compliment of schouderklopje geven voor zijn of haar harde werk, maar vandaag zeker!