Cultuur

Krachtige vrouwen in de kunst in Singer Laren

Aan het einde van de 19de eeuw veranderden de maatschappelijk posities van veel vrouwen. Met maar liefst 70 spraakmakende werken staat in Singer Laren de beeldvorming van de krachtige vrouw centraal.

Bij Koffietijd waren Devika Partiman, ambassadeur van de tentoonstelling, en Evert van Os, algemeen directeur van Singer Laren, te gast om te praten over de tentoonstelling 'De Nieuwe Vrouw'. 

Wie is die Nieuwe Vrouw? 

Door middel van bijzondere werken wordt in de tentoonstelling het verhaal van de veranderende maatschappelijke positie van vrouwen verteld. De kunst die wordt getoond, komt voornamelijk uit de periode tussen 1880 en 1950. Je ziet vrouwen met kort haar, op de fiets, met een sigaret in hun hand en aan het werk. Iets wat niet gebruikelijk was voor die tijd. Op het einde van de tentoonstelling wordt er hedendaagse kunst getoond. Om te laten zien hoever vrouwen zijn gekomen, maar ook om aan te stippen dat er nog een wereld is om te winnen.

Het verhaal van de nieuwe vrouw is natuurlijk niet af, maar we willen met de hedendaagse kunst laten zien dat de ontwikkeling nog bezig is", vertelt Evert van Os. 

Ambassadeurs

Bij een tentoonstelling genaamd 'De Nieuwe Vrouw' kunnen hedendaagse vernieuwende vrouwen natuurlijk niet ontbreken. Daarom heeft het museum gekozen om vijf vrouwelijke ambassadeurs aan te stellen. Elke ambassadeur is voornamelijk actief in de media en hebben stuk voor stuk een eigen geluid en belichamen de nieuwe vrouw. De vrouwelijke ambassadeurs zijn Miluska van 't Lam, Hedy d'Ancona, Daphne Deckers, Aldith Hunkar en Devika Partiman.

Singer Laren

Dat een tentoonstelling over krachtige vrouwen in Singer Laren te zien is, is niet heel vreemd. Het museum is opgericht door een vrouw, namelijk Anna Singer. Ook heeft het Singer Museum in Laren in 2018 een grote donatie gekregen van Els Blokker, die haar kunstcollectie schonk. Hiermee staat het museum op de schouders van verschillende vrouwen. Daarnaast is deze tentoonstelling volledig samengesteld door conservator Maaike Rikhof.

De Nieuwe Vrouw is nog tot en met 8 januari te bezoeken in het Singer Museum in Laren. En met de VriendenLoterij VIP-KAART kan dat gratis.