Gezondheid

Droog je tranen: wat kan jij doen tegen droge ogen?

Bij filmpjes van kleine dieren, emotionele scènes, romantische drama’s of tranentrekkende optredens: wees eerlijk, iedereen pinkt wel eens een traantje weg. Toch hebben ruim vier miljoen mensen regelmatig te maken met droge ogen. Onze gezondheidsdeskundige Hetty vertelt over het nut van tranen én wat je tegen droge ogen kunt doen.

Wist je dat we eigenlijk de gehele dag door tranen aanmaken? De tranen vallen pas wanneer je huilt.

Tranen met tuiten

Voor we in de tranenrivieren duiken, moeten we natuurlijk weten waar tranen eigenlijk voor dienen. Er zijn eigenlijk drie soorten tranen: basale tranen, reflextranen en emotionele tranen. En, de ene traan is écht de andere niet.

  • Basale tranen worden ook wel traanvocht genoemd. Basale tranen uit de kliertjes onder het bovenste ooglid, helpen ons om onze ogen te bevochtigen, te voeden, te beschermen en om scherp te kunnen zien.
  • Reflex- of irritatietranen spoelen voornamelijk onze ogen. Bijvoorbeeld, wanneer er iets in je oog komt of wanneer je uien aan het snijden bent.
  • En, dan heb je ook nog de emotionele tranen. Die tranen gaan stromen wanneer de grote traanklieren een seintje krijgen van de hersenen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een nare gebeurtenis, een zielige film óf misschien bij een enorme lachbui!

Droge ogen

Hoe kan het dan, dat er nog zo’n vier miljoen mensen in Nederland droge ogen hebben? Moeten zij niet simpelweg gewoon meer huilen? Nee, emotionele tranen helpen het niet om je ogen vochtig te houden. De tranen die ontstaan door emotie of irritatie zijn anders van samenstelling en niet geschikt om het oogoppervlak tegen uitdroging te beschermen. Waar komen die droge ogen dan vandaan?

  • Ten eerste kan het zijn dat het traanvocht minder goed over het oog wordt verdeeld door te weinig te knipperen. Als je te lang naar het scherm van je tv of tablet staart bijvoorbeeld, dan zou je eens wat vaker moeten knipperen tussendoor.
  • Het kan ook zijn dat je ogen zó snel droog worden, dat de traankliertjes het eigenlijk niet kunnen bijbenen. Denk aan de invloed van airco en verwarming.
  • Als laatste kan het zijn dat je minder traanvocht produceert, door medicatie, hormonale veranderingen of aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk of Sjögren bijvoorbeeld.

Droge ogen én veel tranen

Herken jij je hierin? Maar, merk je ook dat je ogen veel tranen wanneer je bijvoorbeeld buiten op de fiets zit, of tegen de wind in aan het wandelen bent? Die combi komt vaker voor. Het bijzondere is, dat tranende ogen juist veel voorkomen bij mensen die erg droge ogen hebben. Droge ogen raken sneller geïrriteerd, dan gaan ze al snel reflex- of irritatietranen produceren. Heb jij traanogen? Dan zou je denken dat je ogen vochtig genoeg zijn, maar waarschijnlijk heb je ook vaak last van droge ogen.

Wat kan je doen?

Tranen helpen dus niet om je ogen vochtig te houden, maar gelukkig zijn er wel middelen die kunnen helpen. Zoals druppels, bijvoorbeeld de A.Vogel oogdruppels*. Deze helpen bij het behoud van voldoende traanvocht in het oog. Hierdoor zorgt het voor een snelle, aangename en aanhoudende bevochtiging van het oog.  

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. KOAG-KAG: 11-1122-4501