Geld

Vocht in huis? Dit kan je er tegen doen

De prijzen stijgen, dus de thermostaat gaat omlaag. Hoewel dit flink energiekosten kan besparen, kan het ook zorgen voor een nieuw probleem: vocht in huis. Wat kun je hieraan doen?

Vandaag was Stephan Bakker, expert in vochtbestrijding, te gast om tips te geven. Wat kun jij tegen vocht in huis doen?

Minder stoken, meer vocht

Je leest het overal in de kranten, ziet het op TV en ook online wordt er dagelijks geadviseerd om de thermostaat lager te zetten, om energiekosten te besparen. Maar, minder stoken zorgt voor meer vocht in huis. Het minder stoken is gelukkig geen groot probleem. Maar, alles wat daarbij komt kijken wel.  

Zet jij je verwarming lager? Dan zal je vast, vanwege de kou, je ramen potdicht laten om de warmte een beetje vast te houden. Vroeger kon twee/derde van het vocht in een vrijstaand huis door de muur naar buiten. Tegenwoordig zijn huizen zo goed geïsoleerd, dat vocht minder makkelijk weg kan trekken. Het daarom belangrijk dat je je ramen, vensters en roosters een beetje open laat staan. Als je dat niet doet, krijg je snel last van vochtproblemen.

Wat zijn vochtproblemen?

Kortgezegd zijn er vier soorten vochtproblemen:

  • Lekkage: Bij lekkage moet je denken aan leiding- of dakwerk waar een lek in zit, waardoor het water jouw woning binnen komt.
  • Optrekkend grondvocht: Dit gebeurt vaak bij hoog grondwater, als je poreus metselwerk hebt. Dit zit vaak bij oude woningen, dan trekt het vocht op. Dit kan je herkennen aan loslatend stucwerk op de binnenmuren en vochtplekken.
  • Luchtvochtigheid in de woning: Deze vorm van luchtvochtigheid komt voor in elke woning. Door gewoon te ‘leven’, produceer je veel vocht. Denk aan douchen, koffiezetten, wassen, dweilen, was ophangen en ga zo maar door. Dit kan zorgen voor schimmelplekken.
  • Doorslaand vocht van regen: Regen slaat tegen de gevel en als je een poreuze gevel hebt met voegen die niet meer zo goed zijn, kan dit voor vochtproblemen zorgen. Je ziet ook vaak hoekwoningen die op het zuidwesten staan, daar slaat de wind hard tegenaan waardoor de gevel veel regen opneemt.

Bestrijden en genezen

Als je last hebt van een deze problemen, is het goed om te weten wat je hier zelf tegen kan doen. Bij vochtplekken en schimmel in huis is het belangrijk dat je ervoor gaat zorgen dat het vocht weg kan. Begin met het beter ventileren van je woning of ruimte, voordat je opzoek gaat naar kostbare oplossingen.  

Veel mensen weten het niet, maar je kunt ook stookkosten besparen door je huis beter te ventileren. Als ruimtes in huis vochtig zijn, heb je meer water in die ruimte. Dat zorgt ervoor dat je thermostaat ook meer moeite moet doen om het op te warmen. Een goede ventilatie zorgt dus ook voor een sneller, warmer huis.

Heb jij een kil gevoel in huis, dan is jouw luchtvochtigheid waarschijnlijk te hoog. Als de luchtvochtigheid wat lager is, dan gaat de gevoelstemperatuur ook omhoog.  

Verder van huis

Is het kwaad geschied? Dan is het belangrijk om de oorzaak van de vochtproblemen aan te pakken, in plaats van alleen de symptomen. Het weghalen van bijvoorbeeld de schimmelplekken zal er niet voor zorgen dat die plekken dan ook wegblijven. Daar heb je meer voor nodig! Het is dan een goed idee om een expert in te schakelen, die goed kan kijken naar het specifieke vochtprobleem in jouw huis.

Van binnen, naar buiten

Een probleem wat binnen in huis zit, van buiten oplossen? Het kan. Bijvoorbeeld met de DryBricks van SmartyDry. De ‘neppe’ bakstenen worden in de buitenmuren geplaatst, wat bij alle gemetselde muren kan. De stenen onttrekken vocht aan de muren en de leefruimtes. Hierdoor werken ze voor bijna alle vochtproblemen. De steen werkt met een natuurlijke luchtstroming, waardoor ze als het ware lucht van buiten opvangen. Daardoor worden de baksteentjes kouder, omdat vocht altijd naar de koudste plek in het huis trekt. Zo trekt de steen de muur droog én blijft ‘ie droog.

Wil jij dit ook uitproberen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Je kan altijd vrijblijvend een afspraak met een SmartDry expert maken, om de vochtproblemen in jouw huis te beoordelen om samen te zoeken naar de juiste oplossing.