Gezondheid

Wat kun je doen tegen branderige ogen?

Je kent het misschien wel: een prikkelend gevoel in je ogen en het idee dat je continu tranen in je ogen hebt. Branderige ogen komen bij ruim zestig procent van de Nederlanders voor én zijn vaak een symptoom van droge ogen.

Wanneer je langdurig last hebt van branderige ogen, dan kan dit zeer hinderlijk zijn. Wat kan je nou het beste doen tegen dit branderige gevoel? Gezondheidsdeskundige Hetty Crévecoeur heeft hier een aantal goede tips voor!

Waar komt dat branderige gevoel vandaan?

Branderige ogen gaan meestal gepaard met droge en ook vermoeide ogen. Bij droge ogen heb je een tekort aan traanvocht. Traanvocht heeft een verzachtende werking op de ogen. Wanneer je hier te weinig van in je ogen hebt, kun je dus dat branderige gevoel ervaren. Daarnaast kunnen ook vermoeide ogen zorgen voor een onprettig gevoel. Je ogen voelen zwaar aan, wat kan komen door bijvoorbeeld te lang naar een beeldscherm te staren of een langere periode intensief focussen op één punt. Hierdoor worden je ogen droger en kan ook dat branderige gevoel ontstaan. Deze klachten kunnen steeds erger worden als je er niets aan doet, maar er zijn hele goede oplossingen tegen deze klachten.

Help je ogen

Het is enorm belangrijk om je ogen extra aandacht te geven. We hebben al eerder tips gegeven hoe je droge ogen kunt verhelpen, maar wat kun je nou doen tegen dat branderige en geïrriteerde gevoel? Geef je ogen een steuntje in de rug, met de A.Vogel Ooggel extra hydratatie*. Hiermee voelen je ogen weer comforttabel en prettig aan. De ooggel geeft een extra intensieve en lange hydratatie doordat de geldruppel dikker is. De gel blijft daardoor langer in je oog. Zo zijn je ogen intensiever bevochtigd dan met een gewone oogdruppel. Het is als het ware een beschermlaag, waardoor je verdere oogirritatie kunt voorkomen.

En, wat je nog meer kan doen!

De ooggel van A.Vogel* is een erg goed hulpmiddel om iets te doen aan je branderige en geïrriteerde ogen, maar je kunt nog meer doen om deze klachten te verhelpen. Denk aan de luchtvochtigheid in je huis of op het werk. Wanneer de luchtvochtigheid in balans is, is de kans op droge ogen ook een stuk kleiner. Check daarom de lucht in je huis. Zorg dat de luchtvochtigheid tussen de vijftig en zestig procent ligt, want dit is de ideale hoeveelheid vocht in de lucht.

Daarnaast is het ook goed om je ogen zo nu en dan rust te geven. Je ogen zijn de hele dag actief, maar deze hebben ook wel eens een pauze nodig. Wat vooral helpt, is om op je schermtijd te letten. Door je computer-, tablet- en smartphonegebruik te verminderen krijgen je ogen meer rust en kun je dat branderige gevoel tegengaan.    

*Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. KOAG-KAG: 11-1122-4421