Cultuur

Bewonder dit nieuwe pareltje in het Lalique Museum

Sinds deze maand beschikt het Lalique Museum, in de historische Hanzestad Doesburg, over een nieuw topstuk: Collier Plaquettes Perlées. In Koffietijd vertelt Santino Melssen, voorzitter Lalique Museum, er uitvoerig over.

In het historische centrum van Doesburg, vlakbij Arnhem, is het Lalique Museum gevestigd. Al 11 jaar lang wordt hier het werk van de wereldberoemde Franse juwelen-en glaskunstenaar René Lalique getoond. Naast de vaste collectie en wisselende tentoonstellingen ontvangt het museum eens in de tijd een nieuw topstuk. Dit keer in het bijzonder het Collier Plaquettes Perlées.

Dit prachtige art deco juweel is recentelijk aan het museum geschonken door de kleindochter van René Lalique, Katherine Lalique. Het collier is destijds een geschenk van René aan zijn geliefde partner Marie-Jeanne ter ere van hun verhuizing naar Viroflay in 1931. Het ontwerp heeft een ongebruikelijke kobaltblauwe kleur email, wat erg bijzonder is als je naar andere werken van René Lalique kijkt. 

Na de dood van Marie-Jeanne in 1992 komt het in handen van haar dochter, waarna het uiteindelijk bij kleindochter Katherine Lalique terecht komt. Zij schenkt het op haar beurt weer aan het Lalique Museum in Doesburg, vanwege hun warme banden. Ook waardeert Katherine het enorm dat dit museum als énige aandacht besteedt aan haar tak van de familie.

Ben je benieuwd geworden? Met je VriendenLoterij VIP-KAART kan je er gratis heen! 

 

Foto: Linda Roelfszema