Acties

Maak de mooiste creaties met 'brushlettering'

Het maken van kunstwerken met prachtige sierlijke letters: ‘brushlettering’, oftewel handletteren is helemaal hip! Hoe leuk is het dan, om ook je kerstkaarten te schrijven met deze sierlijke letters. Lijkt dat je lastig? Dat is geen punt voor onze tekenexpert Anne Kuipers.

Anne, bekend van Gouden Lijntjes, weet hoe je deze speciale brushletterpennen het best kunt gebruiken en geeft tips hoe je de mooiste creaties daarmee maakt.  

Flexibele punt

Misschien vraag je je al af, wat is zo’n 'brushpen'? De naam van deze bijzondere pen komt van een 'brush', ook wel 'penseel'. Een kenmerk hiervan is de flexibele punt die zorgt voor mooie sierlijke vormen. Zo’n flexibele punt hebben brushpennen ook. Alleen zijn deze pennen niet gemaakt van kleine haartjes, maar bestaan ze uit vilt of een ander soort materiaal.   

Verschillende vormen brushlettering

Met een brushpen kan je zowel dikke als dunne lijnen maken door er zacht of juist wat harder op te drukken. Daardoor krijg je een mooie vloeiende overgang in de lijnen. De pennen kan je daarom gebruiken voor moderne kalligrafie, dat is een soort ‘brushlettering’, maar dat is niet alles. Je kunt er namelijk ook heel mooi mee tekenen en, met brushpennen die op waterbasis zijn, kun je zelf prachtige aquarel effecten maken.   

Tip 1: Begin groot

Nu kunnen we beginnen met leuke gedeelte: brushletteren! Zo’n brushpen is dus veelzijdig en je kunt er van alles mee maken. Maar hoe gebruik je deze pen? Wanneer je net begint met brush-letteren is het goed om te starten met een grotere en stevigere brushpen. De vorm van de pen heeft namelijk effect op de soort lijn die je creëert. Met een grote punt is bijvoorbeeld net iets makkelijker om mooie vloeiende lijnen te maken.   

Tip 2: Zacht of hard drukken 

De punt van de brushpen is flexibel en daardoor kan je doormiddel van druk zorgen voor een variatie in de dikte van de lijn. Wil je een klein dun lijntje? Dan hoef je maar heel licht over je papier te vegen en krijg je een mooi dun streepje. Als je een dikkere lijn wilt zetten moet je wat harder drukken. En dat mag soms best hard. Houdt de pen ook een beetje schuin. Dat kan ervoor zorgen dat de lijn soms wel tien keer zo dik is.   

Tip 3: Langzaam met aandacht

'Brushlettering' is iets waar best een techniek achter zit, maar met genoeg geduld en oefenen kom je er wel. Anne heeft nog één hele belangrijke tip: teken langzaam. Neem echt de tijd voor de sierlijke lijntjes en maak rustig de dunne lijntjes omhoog en de dikke lijntjes naar beneden. Door dit vaak te oefenen gaat het straks allemaal vanzelf en kun je de mooiste letters maken met deze speciale brushpennen. Bijvoorbeeld voor een mooie en persoonlijke kerstkaart of Sinterklaasgedicht.