Podcast

PODCAST: Wat betekent de komst van de digitale euro voor onze bankrekening?

Digitaal geld bestaat nog niet, maar er is al wel een enorme discussie over. Wat houdt die digitale euro eigenlijk in? En waarom is er zoveel ophef over? Martijn van der Linden, Lector New Finance van de Haagse Hogeschool, en SP-Tweede Kamerlid Mahir Alkaya, schuiven bij ons aan om ons er alles over te vertellen.

Ondanks dat het nog niet rond is, is het al wel belangrijk om het alvast over deze economische verandering te hebben. "Als het er zometeen echt is, dan is het heel moeilijk om er iets aan te wijzigen. Nu wordt het ontworpen, dus nu moeten we er echt scherp op zijn", vertelt Mahir Alkaya. Er moet met dit soort geld, ook met veel zaken rekening worden gehouden. Volgens Mahir en Martijn is vooral de privacy nog een grote zorg. Omdat de digitale euro van de overheid is, kunnen zij ook zien waar jij je geld aan uitgeeft. "Binnen het systeem van nu worden veel betalingen al gecontroleerd, maar dan gaat het wel via de commerciële bank. Maar met dit nieuwe geld, kunnen ze het nog extra zelf controleren", legt Martijn uit. Maar, de digitale euro is wel een betere bescherming tegen criminaliteit. Er moeten dus afwegingen worden gemaakt. 

Al met al valt er nog genoeg te discussiëren over de digitale euro. Ook moeten er nog veel beslissingen worden gemaakt, voordat het 'echt' gaat worden. We hebben dus nog even om aan het idee te wennen.

Wil je verder kijken?

Ben je nog niet klaar en wil je verder kijken? We hebben hier een relevante selectie die je misschien ook nog leuk gaat vinden.