Geld

3 tips voor het afsluiten van een zorgverzekering

Wanneer je een studie volgt, is de kans groot dat je 18 jaar of ouder bent. In dat geval ben je wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Omdat veel van onze kinderen als student het financieel gezien niet al te breed hebben, staan ze hier niet om te springen.

Je betaalt iedere maand namelijk een flink bedrag aan premie voor een zorgverzekering. Gelukkig kun je het nodige doen om de kosten te drukken. Om je hier een handje bij te helpen, geven we in dit artikel drie tips voor het afsluiten van een zorgverzekering als student.  

1. Bepaal welke zorg je nodig hebt

De minimale zorgverzekering die je in Nederland af moet sluiten als je studeert en 18 jaar of ouder bent, is de basisverzekering. Deze verzekering vergoedt kosten die je maakt voor onder andere de huisarts en voorgeschreven geneesmiddelen. Fysiotherapie en de tandarts vallen niet binnen de dekking van het basispakket. Wanneer jij je hier wel voor wilt verzekeren, sluit je een aanvullende verzekering af. Omdat je hiermee beter verzekerd bent, valt jouw zorgverzekering duurder uit.

Omdat je als student geen onnodige kosten wilt maken voor een zorgverzekering, doe je er goed aan voor jezelf te bepalen welke zorg je nodig hebt. Als je eigenlijk nooit zorg nodig hebt, volstaat de basisverzekering meestal. Ben je blessuregevoelig? Of heb je een slecht gebit? Overweeg dan om je aanvullend te verzekeren. Dit is alleen interessant als het bedrag dat je op jaarbasis aan premie betaalt lager ligt dan de kosten voor de zorg die je nodig hebt.

2. Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar

De overheid stelt ieder jaar de inhoud van basisverzekering vast. Vandaar dat deze verzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde is. Hierdoor denk je waarschijnlijk dat de premie voor het basispakket ook overal gelijk is, maar dat is niet het geval. De ene verzekeraar rekent namelijk een hogere premie voor de basisverzekering dan de andere. Sluit daarom nooit een zorgverzekering af bij de eerste beste verzekeraar die je tegenkomt, maar maak altijd een vergelijking.

Veel studenten nemen niet de moeite om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit komt vooral doordat hier tijd in gaat zitten. Toch loont het wel degelijk. Door zorgverzekeringen te vergelijken lukt het je om de goedkoopste studenten zorgverzekering te vinden. Wie niet onnodig veel tijd wil steken in het vergelijken van zorgverzekeringen, maakt gebruik van een vergelijkingssite. Met behulp van zo’n site heb je binnen de kortste keren de goedkoopste zorgverzekering gevonden.

3. Overweeg het vrijwillig eigen risico te verhogen

Eigen risico is iets waar je niet omheen kunt bij een zorgverzekering. Voor iedere zorgverzekering geldt in 2022 en 2023 namelijk een verplicht eigen risico van 385 euro. Met het eigen risico wil de overheid mensen bewust maken van zorgkosten en de zorg betaalbaar houden voor iedereen. Naast het verplicht eigen risico is er ook nog een vrijwillig eigen risico. Deze staat standaard op 0 euro, maar kun je verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Wanneer je als student verwacht het aankomende jaar geen zorg nodig te hebben, kan dit interessant zijn. Door het vrijwillig eigen risico te verhogen, ga je namelijk minder premie betalen.