Vanzelfsprekend moet je betalen voor de brandstof en parkeren, maar ook je autoverzekering, onderhoudskosten en wegenbelasting kosten de nodige centen. Dat loopt gauw op tot enkele honderden euro’s per maand. Welke kosten staan je allemaal te wachten? We zetten ze voor je op een rij.
Eén van de eerste dingen die je doet is een autoverzekering afsluiten. Afhankelijk van jouw auto, wensen en budget, kunnen die kosten sterk verschillen. In Nederland heb je tenminste een WA autoverzekering nodig. Je kunt je daarbovenop ook laten verzekeren voor schade aan je eigen auto, met een WA+ (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) autoverzekering. Vergelijk altijd enkele autoverzekeringen en hun dekkingen, voordat je een weloverwogen keuze maakt die het beste bij jouw situatie past.
Nieuwe auto’s hebben in de eerste jaren hoge afschrijvingskosten. Je zult minder onderhouds- en reparatiekosten hoeven betalen, maar dat weegt daar niet tegenop: een auto wordt dus sneller minder waard dan dat de kosten voor onderhoud stijgen. Daarom is het vaak wijzer om een tweedehands auto te kopen. Als je drie jaar rijdt in een auto van drie tot zes jaar oud is, dan ben je zo’n 25-30% goedkoper uit dan wanneer je voor een nieuw exemplaar was gegaan.
Of je nou elektrisch rijdt, of op benzine, lpg of diesel: je ontkomt niet aan brandstof moeten betalen voor je nieuwe auto. Hoe hoog deze kosten uitvallen, varieert stevig. Natuurlijk kun je zuiniger rijden met een bewuste rijstijl, maar houd ook rekening met wáár je tankt. Snelladen is prijziger dan laden op straat, en tanken aan de snelweg kost je meer dan bij een kleiner lokaal pompstation.
Kosten voor onderhoud en reparatie van de auto hangen af van de leeftijd en verzekeringen en belastingen van het type auto. Onderdelen moeten op den duur worden vervangen. En natuurlijk moet je met regelmaat je auto laten keuren. Afhankelijk van of je auto nieuw is en of je op benzine of diesel rijdt, moet je auto elke zoveel jaar worden gekeurd. Zo’n APK-rapport kost je een paar tientjes, maar is verplicht en natuurlijk wel zo veilig.
Niet leuk, wel handig: de rekening voor de motorrijtuigenbelasting die je moet betalen, landt vanzelf bij jou op de mat. Hoe hoog deze belasting uitvalt, kun je op de website van de Belastingdienst berekenen. Rijd je elektrisch? Dan bof je: pas in 2025 moet je dan wegenbelasting gaan betalen.
Open deur: ook om je auto te parkeren, maak je wat kosten. Het hangt af van de gemeente waar je woont, om hoeveel het gaat. Met een beetje geluk, lukt het je om parkeerontheffing te krijgen.