Sinds 2010 vieren we in Nederland elk jaar, op de tweede vrijdag van december, Paarse Vrijdag. Het wordt vooral op scholen gevierd. Op deze dag dragen leerlingen de kleur paars om te laten zien dat ze de LHBTI-community steunen. Paarse Vrijdag is ontstaan in de Verenigde Staten, naar aanleiding van een dag die ze daar ‘Spirit Day’ noemen. We dragen de kleur paars omdat de paarse strook in de regenboogvlag, die symbool staat voor diversiteit, staat voor ‘spirit’, oftewel enthousiasme.
Maar wat betekent LHBTI precies? De letters staan voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse. Sommige mensen schrijven er ook een Q bij voor ‘queer’ of een A voor aseksueel. Vaak staat er ook een plus achter, die staat voor alle andere seksuele oriëntaties die niet beschreven staan in de afkorting. Het lijkt misschien een hele mond vol met al die letters, maar het laat wel zien dat er voor iedereen plek is in de LHBTI-community.
Paarse Vrijdag wordt in Nederland georganiseerd door het GSA-netwerk. GSA staat voor ‘Gender & Sexuality Alliance’. Zo’n GSA bestaat uit een groep studenten en soms ook docenten die zich inzetten voor de veiligheid van leerlingen van alle genders en seksuele oriëntaties. In Nederland tellen meer dan 700 scholen een GSA.
Nu denk je misschien, ‘dat is toch helemaal niet nodig?’ maar dat is het zeker wel. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt namelijk dat jongeren uit de LHBTI-gemeenschap relatief vaak gepest worden en ook een minder goede band hebben met andere studenten en docenten, vergeleken met heteroseksuele jongeren. Paarse Vrijdag biedt hen een veilige omgeving en het gevoel dat ze mogen zijn wie ze willen zijn.
Dat merkt ook Mario van Megen, docent op het Mediacollege Amsterdam. Hij is zelf homoseksueel en maakt dus ook deel uit van LHBTI. “Ik probeer de studenten zelf een goed voorbeeld te geven. Daardoor voelen ze zich ook wat veiliger.” Ook hoopt hij dat Paarse Vrijdag een voorbeeld is voor andere minderheden. “Als wij het kunnen, kunnen zij het ook! Een beetje ‘empowerment’ is goed voor iedereen.” Ook de studenten zelf zijn erg enthousiast. “We vieren dat je mag zijn wie je wil zijn, je mag je uiten hoe je dat zelf wilt”, vertelt studente Thirza.
Ook als je zelf niet op een school zit of werkt, kun je je steun aan de LHBTI-gemeenschap laten zien door paars te dragen. Dat kan een hele paarse outfit zijn, maar ook iets kleins, zoals paarse sokken, sieraden of make-up. Ook kun je op bijvoorbeeld Facebook of Instagram de campagne delen of liken.
Maar ook buiten Paarse Vrijdag om kun je natuurlijk je support laten zien. Bijvoorbeeld door berichten op sociale media te delen of te liken dat laat zien dat je de LHBTI’s accepteert voor wie ze zijn. Ook is het belangrijk om het er met andere mensen over te hebben en ze ook aan te spreken wanneer ze, zodat het steeds meer genormaliseerd wordt. Daarnaast organiseert het GSA Netwerk, naast Paarse Vrijdag, ook andere acties waarmee je de community kunt steunen. Support laten zien mag altijd en door iedereen, ook als je je niet identificeert als LHBTI. Dus, wat voor paarse items draag jij vandaag?