Vrije tijd

Bezoek dit weekend deze prachtige kerken

Het wordt dit weekend lekker koud, met temperaturen rond de 2 à 3 graden. De winter is nu écht begonnen en het gaat aankomende week zelfs 's nachts vriezen. Een goede reden om dit weekend cultuur te snuiven, met overdekking.

De Koffietijdredactie zocht drie mooie grote kerken voor je uit waar je met de VriendenLoterij VIP-kaart met korting naartoe kan.

Basiliek van de Heilige Nicolaas

Je ziet hem waarschijnlijk altijd als eerste als je het Centraal Station in Amsterdam uitloopt. Maar, toch zal je hem niet snel bezoeken maar er gewoon langslopen. Maar, zeker waard om eens naar binnen te gaan! De kerk is gebouwd door architect Adrianus Bleijs aan het einde van de negentiende eeuw. Het is een katholieke kerk wat voor eind negentiende eeuw bijzonder was, omdat ze voor het eerst na drie eeuwen weer openbaar het katholieke geloof mochten beoefenen. Vergeet vooral niet naar de prachtige verhalen te luisteren met de audiotour.

Nieuwsgierig? Klik hier.

Grote Kerk van Breda 

Geïnteresseerd in het Nederlandse Koninklijk Huis? Dan kan een bezoekje aan de Grote Kerk in Breda niet ontbreken. De kerk is ook gebouwd in de 15de eeuw op initiatief van het Koninklijke Huis. Zo heeft de kerk een Prinsenkapel, waar het plafond vol zit met bladgoud. Vergeet ook zeker  niet het enorme orgel te bekijken. Tegenwoordig worden er nog maar tien kerkdiensten per jaar gehouden. Wel wordt de kerk veel gebruikt voor huwelijken, uitvaarten en herdenkingsdiensten. Met de audiotour neemt een gids je mee in de geschiedenis van deze oude kerk. Ook kom je achter grappige details die je op het eerste oog niet ziet.

Enthousiast? Klik hier.

Oude Kerk

Ontdek meer dan 700 jaar geschiedenis in één kerk. Van de middeleeuwse schilderijen tot de hedendaagse kunst, alles is te zien in deze kerk. Als je bij het kleine koororgel staat, vergeet dan niet even naar de vloer te kijken om alle grafzerken te bekijken. Dan zie je ook het graf van Saskia van Uylenburgh, zij was de vrouw van Rembrandt van Rijn. De Oude Kerk is de oudste kerk van Amsterdam. Momenteel is ook een ruimtevullende installatie te zien, tot 19 maart 2023 genaamd Garden of Scars. Het is gemaakt door de Ghanese kunstenaar Ibrahim Mahama. Met de installatie laat Ibrahim je alles zien over de koloniale geschiedenis van Ghana en op welke vlakken de geschiedenis van de duizenden Amsterdammers die begraven zijn in de kerk en de Ghanese bevolking hetzelfde is.   

Benieuwd? Klik hier

Nog meer uitjes?

Met de VriendenLoterij VIP-KAART krijg je bij veel leuke uitjes korting op je entreekaart, óf mag je zelfs gratis naar binnen. Er zijn maar liefst 125 musea en parken aangesloten bij de VriendenLoterij.