Mensen, dieren, planten… Al het leven is met elkaar verbonden. Want al het leven, van vroeger en nu, hangt samen door evolutie: het proces waarbij soorten ontstaan en veranderen. De nieuwe tentoonstellingszaal 'Evolutie' laat zien dat alles met elkaar verbonden is. Het thema is dan ook 'Alles is Familie'.
De evolutie klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel makkelijk te begrijpen. In de tentoonstelling worden alle stappen verklaard die deel uitmaken van de evolutie. Zo zie je precies hoe de wereld zo divers is geworden.
Het is 1859 wanneer Charles Darwin onze kijk op wie we zijn en waar we vandaan komen, helemaal verandert. Met de evolutietheorie gaat hij ervan uit dat over lange tijd soorten zijn ontstaan en soorten kunnen overgaan in nieuwe soorten.
Darwin staat bekend om zijn studie over de vinken op de Galapagoseilanden. Daar merkte hij op dat vogels verschillende snavels hadden. Het is op dat moment wanneer hij de conclusie trekt dat evolutie plaatsvond.
Direct bij binnenkomst van de tentoonstellingszaal valt je oog op een immense steen. Het is een steen van 3,7 miljard jaar oud, zo oud als het leven zelf! Marijke legt in Koffietijd uit dat de steen uit diverse lagen bestaat waar zuurstofdeeltjes te vinden zijn. Deze zijn mogelijk 3,7 miljard jaar geleden geproduceerd door eencellige plantjes of dieren.
Als je in Naturalis bent, raak dan vooral de steen even aan! Dat levert een spectaculaire ervaring op.
In Evolutie komt de collectie tot leven. In een groot aquarium lijken de dieren net echt… Het is ongelooflijk, maar de dieren die je tot leven ziet komen, zijn zo’n 530 miljoen jaar oud. Uit onderzoek blijkt dat ze in een periode leefden die bekendstaat als de Cambrische explosie. Het is een periode in de geschiedenis van het leven die miljoenen jaren duurde en waarin een enorme hoeveelheid soorten zichtbaar werd.
Onderzoekers hebben iets heel interessants ontdekt in Almere. In de jongste stad van Nederland heeft de evolutie zijn werk goed gedaan. Slakken uit Almere-Stad hebben een lichtere kleur dan slakken in Almere-Bos. Ze hebben hun kleur aangepast zodat hun kans op overleven groter wordt. In dit geval heeft het alles te maken met de lichtstralingen én warmte in het gebied waar de slakken leven. Hoe meer licht en warmte de slak tot zich neemt, hoe witter het huisje van de slak wordt. In het bosgebied zijn de huisjes omringd met zwartbruine lijnen.
Ben je benieuwd geworden naar de nieuwe tentoonstellingszaal Evolutie? Met je VriendenLoterij VIP-KAART kan je gratis naar Naturalis.