Gezondheid

Hetty heeft dé tip tijdens het kerstdiner: "Wees niet te streng voor jezelf"

Tijdens de feestdagen worden we overspoeld met heerlijk eten en lekkere drankjes. Allemaal helaas niet even gezond natuurlijk. "Maar dat betekent niet dat je niet mag genieten van al het lekkers", vertelt gezondheidsdeskundige Hetty ook.

Kwel jezelf dus niet tijdens het kerstdiner, maar eet en drink met mate. En, dat kan volgens Hetty Crèvecoeur, van Krachtvoer voor Vrouwen, het best met de 80/20 regel. Maar onze gezondheidsdeskundige heeft nog meer tips hoe je de feestdagen doorkomt mét lekker eten, zonder dat je proppie vol zit. 

Tip 1: Geniet met mate

De truc zit hem er namelijk in dat je niet doorslaat met eten. Waarschijnlijk is er heel veel lekkers waar je uit kunt kiezen en is het aanbod onbeperkt. Maar blijf wel in de basis gezond eten. Dus, stop niet zomaar alles in je holle kies. Kies dingen uit die je waanzinnig lekker vindt en laat de rest staan. En geniet éxtra van de ongezonde dingen die je eet. Maar voorkom overeten, want dan zit je daarna met een opgeblazen buik. Dat is niet fijn. Genieten met mate dus.

Tip 2: Blijf in beweging

Beweging is altijd goed, maar vooral tijdens de feestdagen kan het helpen je energie hoog te houden. Heb je een lang familiebezoek of een etentje? Zorg er dan voor dat je van tevoren bewogen hebt. Al is het een uurtje sporten of een lange wandeling. Je zult zien dat alles daarna beter smaakt en je minder snel moe wordt. Als je zwaar getafeld hebt is het ook heel fijn om daarna nog even een blokje om te gaan. Misschien heb je er geen zin in, maar geloof mij: je knapt er echt van op. Een wandeling na het eten zorgt dat je lichaam de energie beter uit je voeding kan halen. 

Tip 3: Focus op groente

Ga je ergens eten dan zal de gastheer of gastvrouw extra zijn best hebben gedaan. Vaak zijn er bijvoorbeeld meerdere soorten groenten en zijn ze ook nog eens extra lekker bereid. Maak er een kleine challenge van om tijdens de feestmaaltijden extra veel groente te eten. Begin er bijvoorbeeld mee en eet dan pas de andere dingen. Groenten zijn licht verteerbaar en bevatten fijne vezels die je spijsvertering ondersteunen.