Dieren

Veel wolven en bijzonder ijshaar: 2022 in het dierenrijk

Het einde van het jaar is in zicht! En wat is er veel gebeurd. En niet alleen in het mensenrijk, maar ook in het dieren- en natuurrijk! Onze deskundige Andrea van Pol vertelde ons er vanochtend alles over.

Wat is haar het afgelopen jaar opgevallen in de natuur?

Dieren door het jaar heen

Het afgelopen jaar zijn er veel dieren gespot, die eigenlijk niet echt in ons land thuishoren, of hier al een hele lange tijd niet meer zijn geweest. Hoe zit dat? “Dit jaar zijn er veel verschillende zeezoogdieren verdwaald van hun oorspronkelijke leefgebied,” vertelt Andrea, “Bijvoorbeeld afgedwaalde walrussen, maar ook dolfijnen voor de Nederlandse kust en er zijn walvisachtigen gespot.”  

Veel dieren zijn dus verdwaald van hun natuurlijke omgeving. Dit kan door menselijke activiteit zijn, maar ook door klimaatverandering. Hun leefgebied verandert, waardoor ze afdwalen naar andere locaties voor bijvoorbeeld voedsel. Het aantal meldingen van de verdwaalde dieren is de afgelopen jaren opgelopen, maar ieder jaar is het ook weer anders. Zo wordt het aantal walvisstrandingen sinds 2000 bijgehouden en deze meldingen variëren tussen de 3 tot 16 per jaar.  

Dit jaar is het bijvoorbeeld opmerkelijk dat het juist meer verschillende soorten dieren zijn. Er zijn bijvoorbeeld bijzondere vogels gespot, zoals de Geelbrauwgors. Maar ook de wolf is massaal in Nederland gespot.

De afgelopen tijd

Volgens Andrea was het de afgelopen tijd prachtig winters weer. De vrieskou leverde hele mooie winterse landschappen op. De natuur was beeldend met de ijskorst boven op het gras, de bomen en ook het water.  

Met een beetje geluk heb je dit bijzondere natuurverschijnsel gezien: IJshaar. Dit wordt ook wel de baard van Koning Winter genoemd. Het is een heel zeldzaam natuurverschijnsel. Dit jaar was een goed jaar voor het ijshaar!  

Maar, wat is het nou? IJshaar is een verzameling van witte, dunne ijsdraadjes die ontstaan door bepaalde schimmels in hout. Bij die schimmels komt er water vrij. Door de kou wordt het water met de schimmels door kleine openingen naar buiten geperst. Zolang de luchtvochtigheid hoog genoeg blijft, verdampt het water niet en bevriest het in lange, dunne ijsharen. Dit gebeurt alleen bij bepaalde loofbomen, zoals beuken en eiken. Let daar dus goed op! De omstandigheden zijn wel heel specifiek, want bij een straaltje zon zijn de ijsharen weg.

Natuur en kunst: de perfecte combinatie

Door het dooien zie je misschien geen ijsharen meer, maar Andrea zou Andrea niet zijn als ze niet natuur perfect met kunst weet te combineren. Zij tipt de expositie in het Foam Museum. Daar kan je op dit moment een grote expositie zien, waar onder andere ijshaar een grote inspratiebron voor is geweest. Dus, wil je alsnog het bijzondere verschijnsel zien, dan is het zeker een bezoekje waard.  

Kersttips

Waar kan je op het gebied van natuur en dieren het jaar nou perfect afsluiten? “Voor de negende keer wordt deze vrijdag een Vredesdienst voor Dieren georganiseerd.” Dit is een kerkdienst, waarbij er stil wordt gestaan bij onze omgang met dieren. “Hiermee hopen we dat iedereen kiest voor een diervriendelijke feestmaaltijd tijdens de feestdagen,” vertelt Andrea, “Er zijn namelijk genoeg alternatieven.” Tijdens de dienst spreekt Hans Bouma de mensen toe.